Wpis z mikrobloga

jest jakieś fajne otwarcie w którym oczywiście w odpowiednim momencie można zaskoczyć przeciwnika długą roszadą? #szachy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ziemba1: żeby zaskoczyć myślącego przeciwnika długą roszadą musiałbyś zrobić wtedy kiedy byłoby to słabe, inaczej będzie się spodziewał. Ale często można robić w dwie strony i czasem opłaca się poczekać, aż przeciwnik odkryje swoje plany by dostosować w którą stronę (ale to raczej nie konkretny debiut tylko dostosowanie się do sytuacji)
  • Odpowiedz
@Lewo: no właśnie a ja często robie tak, że znam trochę teorię gambitu hetmańskiego białymi czyli szybka roszada i król bezpieczny. tylko że wtedy każda partia wygląda tak samo, więc postanowiłem, że dodam coś do mojego arsenału debiutów (coś co odrazu nie będzie zdradzać moich planów) żeby nie grać za bardzo schematycznie. myślę że obrona sycylijska będzie jak znalazł.
  • Odpowiedz
@ziemba1: ale obronę sycylijską wybierają czarne (więc nie zastąpi gambitu hetmańskiego) i raczej w tym debiucie czarne roszują w krótką stronę. Może poszukaj po prostu aktywnych debiutów jak nudzi Ci się gambit hetmański.

Tylko po d4 zazwyczaj gra się c4. Jest też london system, ale raczej nic ciekawego (chociaż zdarza się tam możliwość roszady w obie strony). Albo trompovsky attack.
  • Odpowiedz