Aktywne Wpisy
Andrzej2035 +479
Za każdym razem jak przyjeżdżam do tego wspaniałego kraju, dochodzę do wniosku że na autostradach powinienem być jeden wielki radar odcinkowy. To jest patologia co się tu dzieje. Ilość imbecyli i frustratów, którzy robią dyskotekę długimi jadąc 5 metrów za tobą, bo Wielki Pan musi #!$%@?ć, a Ty plebsie co wyprzedzasz tiry 120 na ograniczeniu do 120 masz mu zjechać, to jakaś abstrakcja. Wczoraj jeszcze trafił się podwójny, zajechał drogę i zaczął
KingaM +167
#kingagrzebiewsmieciach #smieciogrzebstwo no i dzisiaj już w pierwszym śmietniku zapas witamin z warzyw na cały tydzień, piona z ochroniarzem i dwoma grzebiacymi zbita, pora ratować przed zgniciem dobre jedzenie i obrzydzać normików #gotujzkinga będziecie mlaskać z zachwytu nad dobrym obiadem jak się to obrobi i przerobi
Trafiłem na ciekawy komentarz na temat fizyki kwantowej i eksperymentu dotyczącego zachowania fotonów przy użyciu interferometru.
Ktoś bardziej ogarnięty zdementuje to?
Czy materia nieposiadajaca masy jest podatna na czas i czy gdyby zwolnić światło w innym ośrodku to czas będzie płynąć dla niego w taki sam sposób jak na materię, która ma masę?
Wołam @RFpNeFeFiFcL który zawsze się udziela w podobnych tematach
Przecież to wiadomo od dawna, że czas płynie tym wolniej, im szybciej się poruszamy. Przy prędkości światła dla nas czas staje i "wydaje się" że podróż była natychmiastowa, a dla obserwatora upłynie ilość czasu zgodna z prędkością światła.
Nie ma też znaczenia masa, bo gdy rozpedzimy cząsteczkę do prędkości światła to zajdzie ten sam efekt. Tak samo w drugą stronę.
Nie czuje że zbyt kompetentnym aby odpowiedzieć na wszystkie pytania , ale z grubsza:
Odpowiedz na 1 część pytań znajdziesz tu : https://zapytajfizyka.fuw.edu.pl/pytania/foton-i-czas/
Co do drugiej, to myślę że tu: https://www.wykop.pl/link/4663941/fale-grawitacyjne-obalaja-istnienie-dodatkowych-duzych-wymiarow/
To, że żadnej cząsteczki z masą nie rozpędzisz do prędkości światła, jednak wiemy teoretycznie, że czas zacznie zwalniać, jednak co ze samym światłem? Czy dla niego czas obowiązuje na takich samych warunkach co reszta cząsteczek? Zdementować miałem bardziej na myśli koncepcję wytłumaczenia, dlaczego foton zachowuje się jakby był w kilku miejscach na raz, ponieważ ta druga jego część przebywa w czwartym wymiarze.
Nie, nie jest w kilku miejscach na raz..przecież o to chodzi i efekcie relatywistycznym, że czas biegnie inaczej dla obserwatora a inaczej dla podróżnika.
Co do pierwszego, na dzień dzisiejszy teoria względności pokazuje, że do rozpędzenia cząsteczki potrzeba nieskończonej energii, ponieważ stale rośnie masa i co za tym idzie rośnie energia, jaka jest potrzebna. Ze wzoru E=mc2 po przekształceniu wiemy, że tego się nie da zrobić.
Jeżeli masz jakieś nowe i sprawdzone informacje, że jest udowodniona możliwość złamania tego prawa, proszę o źródło.
Co do drugiej rzeczy to nie wiem czy mówimy o tym samym,
@CreaOnion: Jest gorzej, foton jest we wszystkich możliwych miejscach, gdzie można go znaleźć (gdyby nie kwantyzacja przestrzeni z użyciem długości Planca to by był w nieskończonej liczbie miejsc), a nie "kilku".
@RFpNeFeFiFcL: Obalono istnienie dużych wymiarów przestrzennych, nie wiem czy koledze bardziej nie chodzi o wymiar temporalny, który w zasadzie wydaje się tożsamy z hipotezą wieloświata jako interpretacją mechaniki kwantowej. Więc teksty