Wpis z mikrobloga

Logika ekologów ( ͡º ͜ʖ͡º)

1. Przyleć na zlot klimatyczny w Katowicach.
2. Zamieszkaj w Krakowie.
3. Wypalaj paliwo na dojazdy Kraków - Katowice - Kraków.

Jako bonus, irytuj tubylców którzy stoją w korkach, ponieważ autostrady są blokowane na przejazd oficjeli.

#ekologia #katowice #krakow
  • 26
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@KonradLuzik: #!$%@? a oni to jeździć nie potrafią? Jak oni wgl żyja skoro boją się wyjechać na ulicę razem z ludźmi? Według mnie to przesada żeby autostradę blokować. Przez prawie 2 tygodnie będę stał w korku jak kretyn około 40min do 1h gdzie normalnie tą trasę robię w 15 min. A dodatkowo nie mam pojęcia jak się dostanę w weekend do Katowic na uczelnie.
  • Odpowiedz
@KonradLuzik: Tak, wszystko zostało wykupione, a na dodatek bazy noclegowe znacząco podrożały, jak to przy takich okazjach. Zwykły człek raczej nie byłby chętny za nocleg nawet 500% standardowej ceny za noc, dlatego np. studenci czy szaraczki przerzucili się na Kraków, a i część delegatów i tutaj się znalazła, bo Katowice naprawdę są biedną bazą noclegową.

Poza tym w szczycie uczestniczyło aż 18 000 osób ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@czar_Pekla: Sprawdziłem na szybko, np. w Zawierciu są jeszcze miejsca. Domyślam się, że w Sosnowcu też by się coś znalazło ( ͡º ͜ʖ͡º).

(w końcu to prestiżowa baza noclegowa i okolica).

Właśnie o to chyba chodziło, a nie o ekologiczne myślenie.
  • Odpowiedz
  • 0
@KonradLuzik: Małopolska ma ponad 2 razy większą bazę noclegową niż śląskie. Oprócz samych osób zainteresowanych zlotem to jest jeszcze podobna liczba związana z obsługą i zabezpieczeniem, a z Krk jest dość dobry i szybki dojazd.
  • Odpowiedz
@seicel:

IUtstalmy kilka rzeczy:
Nie piszę tutaj o szarych delegatach, którzy będą wykonywać mrówczą pracę na tym szczycie - Ci zapewne pociągiem dojeżdżają do Kato. Chodzi mi o oficjeli dla których blokuje się całą autostradę, żeby mogli sobie swobodnie dojechać do Kato i zrobić pamiątkową fotkę. Przed chwilą na szybko znalazłem kilka pokoi w 4*Hotelu w Zawierciu. Nikomu chyba by korona z głowy nie spadła, a i na paliwie by się
  • Odpowiedz
@KonradLuzik: chlopie 4 gwiazdki to jest standard fajny dla ciebie czy dla mnie ci ludzie nawet nie spia w tzw 5 gwiazdkach a w hotelach premium gdzie doba przekracza miesoeczne zarobki niemalej czesci spoleczenstwa, ten szczyt ma malo wspoknego z ekologia zreszta jak wszystko gdzie sa najwazniejsze osoby z jakiejs branzy
  • Odpowiedz
  • 0
@KonradLuzik: nie wiem kto mieszka w krk, ale z tego co wiem to są to jedynie policjanci z całej Polski, którzy zostali oddelegowani do zjaazdu. Umieszczenie ich wszystkich w jednym miejscu jest znacznie prostsze logistycznie i ostatecznie tańsze niż 4* hotele. Kolejna sprawa to porty lotnicze. Być może niektórym z gości bardziej opłaca się przejechać do kato, wrócić i wyspać przed lotem z Krakowa. Nie widzę sensu by ktoś specjalnie dodawał
  • Odpowiedz
@seicel:

Jeśli tak to czemu Kraków, a nie Wrocław, Warszawa albo Gdańsk?

No jest różnica między Gdańskiem, a Krakowem (będzie z kilkaset kilometrów i kilka godzin). Nie idź w skrajności.

Komunikacyjny paraliż na obwodnicy Krakowa. Na jezdni w kierunku Katowic korek ma kilkanaście kilometrów. Policja co jakiś czas blokuje ruch, by mogły przejechać kolumny z delegatami na szczyt klimatyczny w Katowicach.

https://raportdrogowy.interia.pl/aktualnosci/news-paraliz-na-obwodnicy-krakowa-wszystko-przez-szczyt-klimatycz,nId,2709499
  • Odpowiedz
  • 0
@KonradLuzik: Jeśli są zakwaterowani to najwyraźniej tak było najwygodniej. Uważam, że bardziej prawdopodobne jest iż nie znam jakiejś przyczyny niż żeby delegaci mieli sobie dla własnego widzimisię jeździć z Krakowa do Katowic. Może hotele drastycznie podniosły ceny wiedząc o zjeździe, może to kwestie bezpieczeństwa (duża liczba oficjeli zwiększa ryzyko zamachu więc lepiej ich rozproszyć), może skoordynowania z połączeniami lotniczymi, może są to osoby na co dzień żyjące i pracujące w Krakowie
  • Odpowiedz
@seicel:

"Janusz we mnie w tym Krakowie zakwateruj to sobie chociaż po Polsce pojeżdżę, bo nie mam nic lepszego do roboty".

Brzytwa Ockhama podpowiada, że tak mniej więcej było. "Tej Janusz, jak mam już jechać do tej Polszy to załatw mi chociaż hotel w Krakowie, bo na tym hanysowie to nic nie ma.".

iż nie znam jakiejś przyczyny

@seicel: To bardzo prawdopodobne, że nie znasz faktów. Przed chwilą jeszcze pisałeś,
  • Odpowiedz
  • 0
@KonradLuzik: brzytwa Ockhama nie oznacza, że najprostsze wyjaśnienie jest zawsze prawdziwe. Poza tym skoro Ty znasz więcej faktów niż te przedstawione wcześniej to z chęcią się dowiem i może wtedy zmienię zdanie.
  • Odpowiedz
@seicel:
Fakty są takie, że:
1. Autostrady nie blokuje się dla płotek tylko dla VIPów.
2. VIPów można z wyprzedzeniem zakwaterować w Kato bądź okolicach.
3. Jeśli nie ma miejsca dla VIPów to może miejsce szczytu jest złe?

Efekt jest taki, że utrudnili życie ludziom w dwóch miastach (aglomeracjach).
To już mogli Pendolino wyczarterować. Promowali by transport zbiorowy na prąd (chociaż u nas prąd i tak z węgla).
  • Odpowiedz