Aktywne Wpisy

O2O2122 +125
Właśnie odebrałem mojego msi raider ge66! rtx 3070ti, I9 12900h, 360hz, 1tb ssd, i 16gb ddr5 za 6650zł, to chyba dobry deal?
#pcmasterrace #laptop #chwalesie
#pcmasterrace #laptop #chwalesie

podpatrywacz +239
zdałem dzisiaj na c+e, pisze to bo nie mam komu się pochwalić
#przegryw
#przegryw

mam dość poważny problem, otóż w 2017 roku zawarłem z małżonką umowę majątkową i kupiłem od niej zadłużone mieszkanie. Teraz trwa rozwód i nie mieszkamy już razem. Żona jednak chce mnie okraść bo złożyła wniosek o upadłość konsumencką. W między czasie ja rozwijałem swoją firmę którą założyłem po ustanowieniu rozdzielności majątkowej, kupiłem dla tej firmy nieruchomość, środki trwałe, samochód itd.
Z tego co czytam to dla syndyka nasza umowa majątkowa nie będzie istnieć bo nie minęły dwa lata od jej zawarcia. Czy to oznacza, że syndyk sprzeda moją firmę, zabierze moje nieruchomości i rachunki bankowe firmy? Przecież to jest jakieś chore.
Proszę o pomoc czy mam jakieś możliwości obrony przed zlicytowaniem mojego majątku.
Tak udam się do prawnika w poniedziałek ale teraz mnie nosi, chciałbym usłyszeć choć jedno słowo które rzuci jakiś promyk światła bo nie wierzę w to co się dzieje
#prawo #pytanie #przedsiebiorczosc #pytaniedoeksperta #zwiazki #firma #zalesie #polska
1) Rozwód trwa ale czy umowa majątkowa została rozwiązana? W jaki sposób/formie, na jakich warunkach..
2) W jakich ramach czasowych rozwijałeś firmę i gdzie w tych ramach znajduje się zawarta umowa majątkowa?
3) Napisałeś, że po ustanowieniu rozdzielności majątkowej dokonałeś poważnych zakupów, a jakie ustanowiliście we wspólnocie majątkowej zasady dot. firmy?
@powsinogaszszlaja: Jak masz jednoosobową działalność to twoja "firma" z założenia nie ma żadnego oddzielnego majątku od twojego.
@Wojor: Jak masz jednoosobową działalność to twoja "firma" z założenia nie ma żadnego oddzielnego majątku od twojego.
firmę rozwijam od kilku miesięcy, wszystko dopiero przygotowuję tzn. kupiłem nieruchomość, remontuje ją, przygotowuje plan biznesowy itd
małżonka mieszka osobno i się nie kontaktujemy
@Wojor: Ma to zajebiście duże znaczenie.
Kwestia jest taka, czy nie upłynął ustawowy termin na wniesienie wniosku lub przystąpienie do postępowania jako wierzyciel. Wtedy też zawsze istnieje możliwość forsowania takiego
@Wojor: Do udziałów, nie do majątku spółki.
@Wojor: Nie zawsze.( ͡° ͜ʖ ͡°) Posłuchaj już dziadka.( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Wojor: Udziały to udziały - majątek spółki to odrębna (choć siłą rzeczy powiązana) sprawa. W razie upadłości syndyk będzie zbywał udziały, a nie majątek spółki wobec czego możesz je np kupić.
@Wojor: Masz więc czas na przygotowanie się.
Dzisiaj jesteś za bardzo nabuzowany. Wiem, że to jest trudne, ale rano spojrzysz na to inaczej.
Daj sobie dzisiaj odrobinę spokoju.
@powsinogaszszlaja: jakbys kogos znalazl to napisz ok
Komentarz usunięty przez autora
https://radio.lublin.pl/ramowka/57d7bbffeaca812b433c9869
http://www.kancelaria-wojcik.com/aktualnosci/
Zajrzyj sobie tu i zadzwoń.
Ponadto, znam sprawę tylko z lakonicznego opisu, a tutaj potrzeba dokumentów. Być może tak jest jak mówią prawnicy, z którymi się spotkałeś, mimo że Twoja wiedza wskazuje na co innego.