Wpis z mikrobloga

To jest już oficjalnie, że bitcoin w 2019 będzie odpodatkowany jak zyski kapitałowe? Ma ktoś pojęcie czy w przypadku takiej zmiany, nie trzeba mieć działalności nawet jak się bardzo dużo handluje? Wymiana krypto krypto też ma być w jakiś sposób prawnie zwolniona z podatku? #bitcoin #kryptowaluty #podatki #prawo
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@psi-nos: Tak, prezydent podpisał. Są to zyski kapitałowe nawet jeśli handel jest w ramach działalności gospodarczej. Co chyba sprawia, że nie ma sensu zakładać dla krypto DG, bo taka firma nie będzie miała żadnych przychodów. Wymiana krypto-krypto od 1 stycznia nie jest uważana za czynność opodatkowaną.
  • Odpowiedz
@ktostam112: dzięki wielkie za szczegółową odpowiedź.

Więc według mnie możesz sobie założyć firmę, ale ta firma nie będzie miała żadnych przychodów możliwych do zaksięgowania.

@ktostam112: no ale w sumie po co, podatek i tak 19% z kapitałowych, więc nie ma zbytnio korzyści. Chyba że ktoś chce macbooka pro "na firmę" ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@psi-nos Też nie, bo koszty muszą być związane z przychodami firmy. Te przepisy generalnie są całkiem fajne, uderzają jedynie w górników, bo kopiąc przez pool będą podwójnie opodatkowani - przy kopaniu i przy sprzedaży i w dodatku nie wrzucą sobie koparek w koszt. Ale kopanie i tak od dawna się nie opłaca przy naszych cenach prądu.
No i hodlerzy będą musieli w kwietniu 2020 ujawnić zakupione kiedykolwiek i nadal niesprzedane kryptowaluty,
  • Odpowiedz
No i hodlerzy będą musieli w kwietniu 2020 ujawnić zakupione kiedykolwiek i nadal niesprzedane kryptowaluty

@ktostam112: a to na jakiej podstawie? W rozliczeniu trzeba ujawnić wartość wszystkich krypto, które się posiada? Tylko wartość z jakiego dnia, z początku roku? Wybacz, jeżeli głupio pytam, ale nie rozliczałem się jeszcze z dochodów kapitałów, dopiero z ten rok mnie to czeka.
  • Odpowiedz
@psi-nos: Art. 23. Koszty uzyskania przychodów, o których mowa w art. 22 ust. 14 ustawy zmienianej w art. 1 oraz w art. 15 ust. 11 ustawy zmienianej w art. 2, poniesione i nieodliczone od przychodów przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, podatnik wykazuje odpowiednio w zeznaniu, o którym mowa w art. 45 ust. 1a pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1, składanym za 2019 r. albo w zeznaniu, o
  • Odpowiedz
Czyli w PIT za 2019 rok (składanym do końca kwietnia 2020) masz zgłosić koszt nabycia wszystkich kryptowalut jakich dotąd nie sprzedałeś, nawet jeśli były kupione 8 lat temu i nadal chcesz je trzymać. Chodzi wartość z dnia ich zakupu.

@ktostam112: no to ciekawie. Ja bardzo mało włożyłem w krypto, a bardzo dużo obracałem i ostatecznie mam sporo większą sumę. Tylko wszystko co teraz posiadam jest produktem setek wymian krypto-krypto. Pytanie
  • Odpowiedz
@psi-nos: No jak dużo obracałeś to ten wymóg ujawniania kosztów jest Twoim najmniejszym problemem. Będziesz miał bardzo interesujący PIT za 2018 - np. z dziesiątkami milionów w przychodach i kosztach, choć dochód będzie niewielki. A jak tam PCC? Podobno byli tacy operatorzy botów, którym należne PCC wyszło większe od długu narodowego Polski choć dochód mieli niewielki...
  • Odpowiedz
@ktostam112: pcc na wymianę krypto-krypto i podatek przy wymianie krypto-krypto nie ma żadnej podstawy prawnej przed wejściem zmian o których teraz mówimy. Jeżeli nie miało podstawy prawnej, a weszła podstawa prawna korzystna dla traderów, to myślisz, że ktoś będzie chciał mnie oskarżyć na podstawie swojej niekorzystnej dla mnie i przeciwnej do nowego prawa interpretacji? Wiem że prawo nie działa wstecz, ale wcześniej to prawo nie istniało, więc np. wymiana krypto-krypto
  • Odpowiedz
@psi-nos: Podstawa była, tylko śliska. Według KAS kryptowaluty to prawa majątkowe, co potwierdził NSA. Potwierdzasz to również sam, zgłaszając PIT i wpisując tam krypto jako prawa majątkowe. Owszem wielu prawników z tym dyskutuje, ale taka jest teraz przeważająca opinia i na tym mogą się opierać. A wymiana praw majątkowych była w polskim prawie od początku. Co prawda przy PCC można wskazać inne powody żeby nie obowiązywało (np. zwolnienie krypto z
  • Odpowiedz
@ktostam112: jakoś sobie też nie wyobrażam, że na drodze sądowej mógłby paść wyrok skazujący tradera, który rozliczył się z urzędem skarbowym z wszystkiego co faktycznie zarobił, na zapłacenie jakiejś nieludzkiej kwoty pcc. Chociaż.. co ja tam wiem, ale państwo mamy raczej opiekuńcze..
Jeżeli chodzi o wymiany krypto krypto - w mojej sytuacji podatek liczony w ten sposób nie będzie większy niż podatek płacony od wymian BTC-PLN, więc jak urząd skarbowy
  • Odpowiedz
Czyli w PIT za 2019 rok (składanym do końca kwietnia 2020) masz zgłosić koszt nabycia wszystkich kryptowalut jakich dotąd nie sprzedałeś, nawet jeśli były kupione 8 lat temu i nadal chcesz je trzymać. Chodzi wartość z dnia ich zakupu.

@ktostam112: No nie do końca. Chodzi o krypto kupione od roku 2019. Jesli w styczniu kupisz sobie btc to nawet jak go nie sprzedasz to będziesz musiał to wykazać w picie.
  • Odpowiedz
@m00n: Nie. Przeczytaj przepis który zacytowałem. Jeszcze raz: "Art. 23. Koszty uzyskania przychodów, o których mowa w art. 22 ust. 14 ustawy zmienianej w art. 1 oraz w art. 15 ust. 11 ustawy zmienianej w art. 2, poniesione i nieodliczone od przychodów przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy"
Czyli przed 2019, bo ustawa wchodzi w życie 1 stycznia 2019.
  • Odpowiedz
@m00n: Ten przepis jest na korzyść podatnika - dzięki niemu będzie się dało później te koszty odliczyć. Jeśli ktoś władował teraz oszczędności w krypto i będzie chciał sprzedać np. w 2020, to bez zgłoszenia kosztów w PIT za 2019 nie uwzględni ich przy sprzedaży. Więc przepis sam się będzie egzekwował.
  • Odpowiedz
@m00n: A potem jak sprzeda krypto to też tego nie zgłosi w PIT? Bo jeśli zgłosi bez żadnych kosztów to tym bardziej urząd się może spytać skąd ta kasa. A jeśli dużo zarobi i nie zgłosi tego to co potem zrobi z tą kasą? Trochę naiwnością jest uważać, że nikt nigdy tego nie zobaczy, jeśli w końcu kasa trafia na konto bankowe, a skarbówka ma taki system jak STIR.
  • Odpowiedz