Wpis z mikrobloga

Ciekawe, Apple Pay startuje w Kazachstanie, jest u nas i na Ukrainie a w Niemczech jeszcze nie. Przecież to dużo większy rynek niż my i reszta bloku wschodniego. Czyżby upodobanie do płatności zbliżeniowych jest większe u nas niż tam?

https://www.macrumors.com/2018/11/28/apple-pay-launches-belgium-kazakhstan/

#apple #iphone #ios #applepay #finanse
Pobierz PeterPolska - Ciekawe, Apple Pay startuje w Kazachstanie, jest u nas i na Ukrainie a ...
źródło: comment_jSrvcKYuNiXnKWwo0OdVid81ko2Mjz6W.jpg
  • 15
@PeterPolska: W Niemczech płatności kartą są dużo mniej popularne niż u nas i do tego ograniczone. Najzabawniej było gdy chciałem wziąć coś w jednej restauracji i zapłacić kartą. Usłyszałem ze płatność kartą od 50€...
@s_t_u_l_e_j: I na cholerę mi takie dziwaczne wynalazki które nie dają mi żadnych korzysci i pewnie nie działają do niczego innego niż płatność za bułki (o ile nie ma płatności kartą od 20€ czy ile sobie
@Thunderlane: Proste: Nie muszą płacić haraczu zachodniemu pośrednikowi. To zachodnia korporacja zabiega o to, aby wbić się w tamtejszy rynek i dostosować do funkcjonującego tam rozwiązania, nie na odwrót.

Identycznie jest przecież w chinach: wechat i alipay. Przyjmowanie płatności: kod qr na telefonie czy wydrukowany na kawałku tektury/folii i gotowe, bez udziału visy i mc. Bajecznie proste rozwiązanie, cała kasa zostaje w chinach:
stule_j - @Thunderlane: Proste: Nie muszą płacić haraczu zachodniemu pośrednikowi. To...
@s_t_u_l_e_j: I co mnie to obchodzi że nie muszą płacić "haraczu"? Jakoś w Polsce udało się dogadać i mogę nawet zapłacić kartą za torebkę wartą 20 groszy. To ja już wolę "zachodnią korporację" która działa wszędzie, a nie 15 różnych kart bo każdy musi sobie wymyślić po swojemu.
@Thunderlane: W niemczech lokalną kartą giropay też zapłacisz za torebke za 20ct. Nie zrobisz tego visą czy mastercardem - ot. cała różnica.

Widać niemcom czy chińczykom lokalny patriotyzm się opłaca, forsują swoje rozwiązania i dlatego są potęgami, a nie chlewem obsranym gównem, montownią europy i narodem kolonizacyjnym dla zachodnich korporacji xD