Wpis z mikrobloga

Jak najprościej zrobić GUI w #cpp? Robię symulator kasyna w konsoli ale chciałbym w najbliższym czasie przenieść to na GUI. Patrzę na różne biblioteki i dear imgui wydaje się spoko. Jakieś alternatywy?
#programowanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IceGoral: Jak chcesz proste GUI do gry to imgui jest jak nakbardziej odpowiednia i przy tej prostocie rozwiązań nie znajdziesz alternatywy. Jednak jak chcesz naposać bogatą w kontrolki przenośną aplikacje okienkową to Qt w tej chwili is the only way.
  • Odpowiedz
@lionbest: tylko, że ja to muszę mieć w CPP całość bo taki jest wymóg na końcowy projekt na zaliczenie przedmiotu. Jeżeli dobrze widzę to Qt nie jest biblioteką tylko jakby oddzielnym środowiskiem. Dzisiaj pierwszy raz używałem tego do openGL na uczelni xd
  • Odpowiedz
@IceGoral: Czeka cię trochę trochę nauki, instalacja sdk, ogarnięcie qtcreatora, oraz deployu aplikacji. Jak korzystasz z modułu widgetów to mimo że formatke robisz graficznie, to ona kompilowana jest do C++ wiec raczej spoko.
  • Odpowiedz
@selenita66: właśnie teraz widzę wtyczki. Po prostu oprócz finalnej aplikacji oddaje też kod źródłowy i on musi być tylko w cpp dlatego myślałem bardziej nad biblioteką i tej imgui chyba zrobi robotę
  • Odpowiedz