Wpis z mikrobloga

Chciałbym zacząć wypiek ale nie wiem czy taki stary piekarnik gazowy da radę. Do mięsa się jako tako nadaje, ale póki co, wszelkie próby cukierniczo/piekarskie wygladały tak, że albo dół był spalony a góra surowa albo paliło się wszystko. Jakieś porady jak w takim piekarniku upiec dobry chleb?
#bojowkapiekarska
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ciken: znaleźć na yt przepis w którym koleś/babka piecze również w takim piekarniku i stosować się do tego. Myślę że powinno wyjść :)
  • Odpowiedz
@ciken: możesz wziąć pod uwagę pieczenie w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym.
Jakie temperatury wyciąga piekarnik?

Problemem może być to, że gaz opieka z zewnątrz dużo szybciej niż obrabia termicznie środek. Takie naczynie może to zniwelować.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@tptak nie rozkręcałem go na maksa, najwyżej było 220 na 4biegu na 9. Jak rozumiem musi to być coś z zamknieciem?
  • Odpowiedz
@ciken: tak. 220 będzie ok, więcej będzie też super, tylko żebyś chałupy nie spalił.
Jeśli masz naczynie żaroodpornem, spróbuj w nim, jeśli uznasz że to ma potencjał, pomyśl o garnku żeliwnym. Chleb wkładasz na papierze do pieczenia, nacinasz, zamykasz, pieczesz, pod koniec odkrywasz żeby dopiec skórkę.
Zacznij od drożdżowego, żeby najmniejszym nakładem finansowym, czasowym i emocjonalnym piec, a potem zobaczysz, jakie masz możliwości.
Masz takie naczynie? Możemy wieczorem opracować jakiś
  • Odpowiedz