Wpis z mikrobloga

Mirki wiecie gdzie w Europie dostać filament Matterhackers NylonX? Widziałem, ze na Allegro jest dość bliski pod względem wytrzymałości odpowiednik Colorfabb XT-CF20, ale mimo wszystko potrzebuje najwyższej wytrzymałości jaka mogę wycisnąć na drukarce. Szukalem na amazonie i jakichś innych stronach, ale nie znalazłem żadnej dystrybucji :/

#druk3d #drukarki3d
  • 9
@SamotnaMatkaWTwojejOkolicy: Stalowe też wyrabia i według doświadczeń moich znajomych szybciej niż wszyscy twierdzą i trzeba liczyć jedną dysze na 1 rolkę..
Na ale dysze nie są jakoś strasznie drogie, więc to nie problem - trzeba tylko wkalkulować w koszta.

Kolega kupił jakąś rubinową czy coś takiego, ale szczegółów Ci nie podam.
@Morit: Dysze to taniocha w porównaniu do kosztu samego filamentu. Liczę się z ich wymianą, to trochę tak samo jak z nożami tokarskimi. Jak się zużyje to trzeba wymienić. Bardziej się zastanawiam nad tym czy drukarka wyrobi, bo dopiero do mnie idzie z Chin i nie mam żadnego doświadczenia z tym, co jeszcze trzeba będzie zrobić żeby uzykać satysfakcjonujące efekty.
@FlameRunner: Na logike to pewnie nie tak szybko, ale znajomy który drukuje prawie tylko z filamentów z włóknem węglowym mówił, że do momentu jak kupił tę rubinową wszystko się niszczyło, włókno działa jak papier ścierny, a przechodzi przez dyszę metrami..
Pewnie 2.85mm ściera też szybciej niż 1.75mm, a on na tym pierwszym robił..

Od zwykłej średnicy dyszy 0.4mm do 0.45-0.5 mm dużo nie trzeba a już się wszystko zacznie chrzanić.
@FlameRunner zawsze można wstawić w dyszę rubinową końcówkę z watterjeta (taką co juz z waterjeta ja wyrzucają bo geometrii nie trzyma, tu nie będzie roznicy). Tylko nie wiem jak taki rubin i temperatury >200'C