Wpis z mikrobloga

Hej,

Czy ktoś z Was miał doświadczenie w leczeniu nowotworu za pomocą metadonu? (Lek niedostępny w Polsce, tylko np. w Niemczech)

#rak #nowotwory #zdrowie #niemcy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MlLF: No cóż, artykuł na tej stronie powinien z miejsca zapalić czerwoną lampkę. Niestety to bzdura, oni tam może i nawet piszą trochę prawdy, prawdopodobnie powołują się na tę pracę. Niestety, zapomnieli dodać, że to nie jest badanie przeprowadzone na ludziach. Na dokładkę: "The role of methadone as an enhancer of apoptosis has only been demonstrated in the laboratory yet. Future clinical trials are necessary to confirm the preclinical
  • Odpowiedz
@nontepeto: Dziękuję za wypowiedzenie w temacie :)
Po przeczytaniu artykułów jestem podobnego zdania.
Jednak pomimo wszystko uważam, że gdy chemia już nie będzie działać a stan pacjenta będzie się znacznie pogarszał warto spróbować tego rozwiązania - nawet jeżeli miałoby zadziałać tylko jako placebo lub wzmocnienie podświadomości.
  • Odpowiedz
@MlLF: Jeszcze jedno. Na clinicaltrials.gov nie znalazłem ani jednego zarejestrowanego badania dotyczącego metadonu i terapii onkologicznej, poza oczywistymi badaniami dotyczącymi znoszenia bólu.
Poza tym, sugestie że ktoś coś ukrywa jest gigantyczną bzdurą. Bez trudu dotarłem do badań i informacji na ten temat. Nikt niczego nie ukrywa i nie zabrania, zwyczajnie brakuje badań klinicznych aby orzec czy rzeczywiście metadon może mieć jakieś zastosowanie w onkologii.
  • Odpowiedz
@MlLF: Będzie trudno. Nie szukaj cudownych leków, zacznij od podstaw. Niezależnie od stosowanego protokołu, zadbaj o dobre żywienie, znajdź dietetyka, ale nie szarlatana. Najlepiej pogadaj z lekarzem prowadzącym. Staraj się nie dopuścić do kacheksji. Tak więc dieta i rehabilitacja, tym możesz osiągnąć znaczące efekty bez szukania cudów u szarlatanów. Resztę zostaw lekarzom.
  • Odpowiedz