Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki.

Znów się spasłem jak świniak. Szukam jakiegoś sprzętu żeby wstawić sobie do mieszkania. Tak do 1500zł. Myślałem o orbitreku - myślę, że to będzie najlepszy sprzęt, który pomoże w uzyskaniu jakiejś wstępnej kondycji. Jak będą efekty, to zacznę coś biegać, jeździć na rowerze. Ale chodzi o to by zacząć w domu, by jak pójdę pobiegać, żeby nie zniszczyć sobie stawów i dać radę zrobić te 5km bez zawału :D

Widziałem orbitreki z Bluetooth, są do nich jakieś aplikacje itd. Pewnie będzie mnie to bardziej bawić i motywować :D

8 lat temu ważyłem 125kg przy 182cm. W 3 lata schudłem do 82, potem na kilka lat ustabilizowałem się na 90-93kg. Teraz powoli znów dobijam do 120. Niestety przez pracę jem bardzo nieregularnie i szybko. Teraz akurat będę mieć kilka miesięcy by mieć czas na normalne odżywianie itd. Więc mam nadzieję coś się ruszyć z wagą a później wywalczyć sobie czas na utrzymanie tego.

Pomoże ktoś?
#fitness #odchudzanie
  • 10
@Revolut: zniszczenie sobie stawów to mit. Przy takiej wadze na początku masz dość ograniczone możliwości, więc przebiegniesz kilkaset metrów, przejdziesz więcej, nic absolutnie nie zniszczy ci stawów. 1 maja ważyłem 117kg i jestem tego samego wzrostu, dziś 75, kupiłem dwie wagi, lazienkową i spożywczą i zainstalowałem fitatu. Pilnując kalorii sam zaczynasz dobierac produkty zdrowsze, warzywa, by napełnić brzuszek, a nie przekroczyć normy. Zapotrzebowanie kaloryczne obliczasz w aplikacji, ustalasz tempo chudnięcia. I
@cevilo: tzn rower nie niszy, bardziej chodziło mi o bieganie.
Dziennie robię ok 3,4-6km, chodzę do pracy ok 1,7km w jedną stronę, wracając często (3-4 razy w tygodniu) dokładam sobie okrężną drogę. Chciałem mieć coś co mógłbym robić w domu, jak wracam o 19.
@Revolut: Marsz do pracy świetnie, sam wysiadałem kilka przystanków wcześniej, by maszerowac dłużej do pracy.
Jednak pomimo tego, to musi być wyjście na pełne 30 minut, bez torby, plecaka, w stroju sportowym, na marszo bieg, bez krempowania ruchów, gdy będziesz miał cohotę pobiegniesz, przejdziesz do marszu itd. Po kilku tygodniach będziesz w stanie biec bez przerwy 30 minut i wtedy zacznie się ogień, rozwój biegowy i palenie nadwagi.