Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@JackCinch
Podkrecilem temp w lodówce do maksymalnej i na górnej półce będę trzymał. Nie mam na tą chwilę innej opcji na suszenie.
Zobaczę jak to będzie wyglądało po 2 tyg. Jeszcze nie wiem po czym poznać czy już jest gotowe do woskowanie czy nie - jakieś porady? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Arnfinn: Dlatego pytam się o suszenie - w lodówce panuje bardzo niska wilgotność i ser będzie szybko i źle obsychał. W najgorszym przypadku popęka mu skórka gdy środek będzie jeszcze miękki. Kup najtańszy higrometr (10-15 zł) i postaraj się suszyć przy około 70% wilgotności względnej w plastikowym (niedomkniętym) pojemniku w lodówce. Woskuj gdy tylko skórka będzie matowa i sucha w dotyku a kolor lekko zżółknie (czasem już i po jednym
  • Odpowiedz