Co tam @Aedemkun jak tam twoje #gownowpis pod swoim g---o autorskim tagiem #wielkismogchinski gdzie nawet nie linkujesz źródeł swojego g---o bełkotu? ( ͡º͜ʖ͡º) A jak ktoś napisze prawdę to cyk i usuwasz komentarz? ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@rolf_ed: Pierwsze 3 kraje po prostu wytwarzają dobra emitując w stosunku do nich bardzo mało CO2. Nie ma w tym nic dziwnego. Nie ma tutaj jakiejś reguły, że tylko wysokorozwinięte kraje mogą mieć czystą gospodarkę.
@Aedemkun: to może ci wytłumaczę. Wysokie GDP per capita w Liechtenstein bierze się z tego że w małym kraju wystarczy by rozliczała się duża firma i GDP leci w kosmos świetnym przykładem jest Irlandia która na papierze GDP Per Capita ma prawie wyższe 2 razy niż UK a czy irlandczycy są o tyle bogatsi? No nie.
@rolf_ed: policz emisje per capita ale nie na mieszkańca kraju tylko populację planety to zobaczysz kto jest trucicielem.
b) by może pokazała odczyty zanieczyszczenia powietrza w USA z kalifornii.
Tutaj jakoś pominąłeś odpowiedź. Zarzucasz manipulację że pokazywany jest Dystrykt Kolumbii, rejon administracyjno-biurowy z Pekinem bardziej przemysłowym. No to odpowiedziałem ci z Cali i to olałeś. To nie wiadomo o co ci chodzi jak sam przyznałeś że komunistyczne chiny są największym
policz emisje per capita ale nie na mieszkańca kraju tylko populację planety to zobaczysz kto jest trucicielem.
@tomasz-terlecki: ale to jest policzone po co mam liczyć? Tak jak na screenie niżej emisja per capita dla świata to 4,9 tony CO2. Usa są 3 krotnie powyżej średniej, chiny 1,5 raza powyżej średniej, podobnie EU.
to może ci wytłumaczę. Wysokie GDP per capita w Liechtenstein bierze się z tego że w małym kraju wystarczy by rozliczała się duża firma i GDP leci w kosmos świetnym przykładem jest Irlandia która na papierze GDP Per Capita ma prawie wyższe 2 razy niż UK a czy irlandczycy są o tyle bogatsi? No nie.
Gdzie tak jest napisałam? Oczywiście, że nie muszą, ale zazwyczaj gdp per capita silnie koreluje z
@Aedemkun: ale po co ją uwzględniać? Ona nic nie znaczy bo liczymy ile GDP płynie z fabryk i przyjmujemy że CO2 jest produkowane tylko przez przemysł. Co do tego ma ludność? No nic.
@rolf_ed: Po to żeby widzieć czy gospodarka jest nisko czy wysokoemisyjna. Trzeba widzieć jakie gdp per capita wytwarza Chińczyk, a jakie Francuz na kt CO2, bo inaczej to nie ma sensu. Przecież to zwykłe marnotrawstwo w wykonaniu Chińczyków. 1,5 mld Chińczyków wytwarza śmiesznie małą ilość dóbr w stosunku do swojej emisji dwutlenku węgla.
@Aedemkun: stwierdziłaś że chiński przemysł syfi na postawie tego: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_ratio_of_GDP_to_carbon_dioxide_emissions więc powiedziałem że ta tabelka zawsze ale to zawsze będzie jechać po krajach które mają wysoki udział % przemysłu w GDP więc powiedziałem byś policzyła GDP samego przemysłu do emisji. Dzięki temu możesz zobaczyć ile GDP z przemysłu produkuje kraj gdy wytwarza jedną kilotonę CO2.
Dzięki temu możesz zobaczyć ile GDP z przemysłu produkuje kraj gdy wytwarza jedną kilotonę CO2.
Trzeba uwzględnić populację. Inaczej to nie ma sensu. Musimy wiedzieć ile CO2 w stosunku do produkowanych przez siebie dóbr wytwarza jedna jednostka (osoba) w danym kraju. W innym przypadku będzie można wybielać takie kraje jak Chiny, które emitują niepotrzebnie ogromne ilości CO2.
@Aedemkun: tylko żeby dana osoba mogła w kraju żyć potrzebuje przemysłu wokół siebie, więc potrzebuje elektrowni by mieć prąd i ciepłowni by mieć ciepło w zimę, dodatkowo fajnie mieć samochód i resztę pierdół która tworzy CO2. Chiny mając dużo obywateli mają dużo przemysłu ale w przeliczeniu na osobę nadal blisko 3 razy mniej co2 produkują niż USA. Od 2012 do 2014 wytwarzanie CO2 w chinach wzrosło jedynie o 0.1 tonę
@rolf_ed: A rynek detaliczny dla Chin już jest większy niż Amerykański.
Na rynek konsumencki składają się usługi itp. Liczone jest to również od pkb więc wychodzi troszkę inaczej. Gdzie w Chinach często gęsto jest to szara strefa. Można spodziewać się że w ciągu kilku lat Chińskie dane będą bardziej dokładne, ze względu na upowszechnienie się płatności mobilnych - łatwiejsza kontrola.
Poniżej prognoza rynku detalicznego , w rzeczywistości ze względu na
Nigdzie tego nie napisałam. Po prostu ich praca jest mniej
@Aedemkun: to może ci wytłumaczę. Wysokie GDP per capita w Liechtenstein bierze się z tego że w małym kraju wystarczy by rozliczała się duża firma i GDP leci w kosmos świetnym przykładem jest Irlandia która na papierze GDP Per Capita ma prawie wyższe 2 razy niż UK a czy irlandczycy są o tyle bogatsi? No nie.
Tutaj jakoś pominąłeś odpowiedź. Zarzucasz manipulację że pokazywany jest Dystrykt Kolumbii, rejon administracyjno-biurowy z Pekinem bardziej przemysłowym. No to odpowiedziałem ci z Cali i to olałeś. To nie wiadomo o co ci chodzi jak sam przyznałeś że komunistyczne chiny są największym
@tomasz-terlecki: ale to jest policzone po co mam liczyć? Tak jak na screenie niżej emisja per capita dla świata to 4,9 tony CO2. Usa są 3 krotnie powyżej średniej, chiny 1,5 raza powyżej średniej, podobnie EU.
Gdzie tak jest napisałam? Oczywiście, że nie muszą, ale zazwyczaj gdp per capita silnie koreluje z
@tomasz-terlecki
Komentarz usunięty przez autora
Czytaj to co się do ciebie pisze. ;) Zapomniałeś o uwzględnieniu populacji. Trzeba gdp per capita z przemysłu podzielić na roczną emisję CO2 w kt.
1,5 mld Chińczyków wytwarza śmiesznie małą ilość dóbr w stosunku do swojej emisji dwutlenku węgla.
Trzeba uwzględnić populację. Inaczej to nie ma sensu. Musimy wiedzieć ile CO2 w stosunku do produkowanych przez siebie dóbr wytwarza jedna jednostka (osoba) w danym kraju. W innym przypadku będzie można wybielać takie kraje jak Chiny, które emitują niepotrzebnie ogromne ilości CO2.
Problem jest taki, że ten przemysł jest wysokoemisyjny. Niepotrzebnie emituje tyle CO2. To jest zwykłe
Na rynek konsumencki składają się usługi itp.
Liczone jest to również od pkb więc wychodzi troszkę inaczej. Gdzie w Chinach często gęsto jest to szara strefa. Można spodziewać się że w ciągu kilku lat Chińskie dane będą bardziej dokładne, ze względu na upowszechnienie się płatności mobilnych - łatwiejsza kontrola.
Poniżej prognoza rynku detalicznego , w rzeczywistości ze względu na