Wpis z mikrobloga

@balatka: popieram w 100%, zadania domowe to ścierwo. Człowiek potrzebuje odpoczynku po szkole oraz czasu na rozwijanie pasji i aktywności sportowej. A nie lekcje od rana do wieczora.
  • Odpowiedz
@ediz4: @stan-tookie-1: ludzie jacy coache? Medialni, modni nie po UŚ. Nie to nawet miałem na myśli, tylko ze coaching to moda która minie. Nie ma takiej nauki nawet. Rozumiem ze studia w stylu resocjalizacja to tez dobry wybór i co oni moze tez swietnie zarabiają w zawodzie? Skończcie z tym mitem ze dowolne studia gwarantują dobre zarobki. Teraz nawet tak prestiżowe kierunki typu Prawo #!$%@? gwarantują. Ilość bezrobotnych
  • Odpowiedz
Skończcie z tym mitem ze dowolne studia gwarantują dobre zarobki

@Lrrr: nie chodzi o żadne gwarancje, tylko o szanse. Statystycznie po studiach będziesz mieć lepsze życie. Chodzi o zwiększenie swoich szans, czy tam szans dziecka. Dalej trzeba się przykładać, dokładać od siebie ekstra wysiłek itd tylko po prostu jak się wszystko uda to znajdziesz się w lepszym miejscu niż jakby Ci się równie udało po byciu technikiem fryzjerem.
  • Odpowiedz
@balatka: Z prac domowych mialem same paly, a z sprawdzianow 4, 5. Finalnie na semestr wychodzil dop przez prace domowe, ktore uwazalem za zbedne. Ile przez to nerwow mialem w szkole( ͠° °)
  • Odpowiedz
@balatka: Praca domowa powinna być dla chętnych i za nią powinny być jedynie nagrody, a nie kary za jej brak. Druga sprawa, że powinna być faktycznie rozwojowa, a nie jakimiś głupimi wycinankami i innym bezsensownym wypełnianiem czasu.
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1: ty chyba nie wiesz ile zarabia fryzjer serio. Od Grażyn osiedlowych po „barberów”. I zaczynaja zarabiać w #!$%@? czasu wczesnej niz ktos po studiach. Tym przykładem potwierdziłeś jak bardzo jesteś oderwany od realiów.
  • Odpowiedz
za nią powinny być jedynie nagrody, a nie kary za jej brak.

@PanDarcy: to się nie sprowadza do tego samego? co za różnica czy różnicujesz że ktoś ma 5 a drugi niz, niż jak nic i 1.
1 nauczyciel wprowadził taką nagrodę za 100% frekwencję, ile awantury było jak ktoś opuścił lekcję nie ze swojej winy i ta "nagroda mu przepadła". Było to traktowana jako kara - nie dostanie nagrody.
  • Odpowiedz
  • 2
Wg. mnie dziecko powinno sie motywowac do powtorzenia materialu w domu, ale nie pod przymusem i niejako jako kara za nie wyrobienie sie nauczyciela z materiałem podczas zajęć.
Osoby ktore popiersja obecny system zostaly wychowane wg. poprzedniego ustroju i nie wyobrazaja sobie by moglo byc inaczej. Podobne osoby beda stac na przejsciu dla pieszych o 3 w nocy, bo bedzie zapalone czerwone swiatlo.
  • Odpowiedz
@Lrrr: tak samo ludzie po studiach mogą zarabiać w #!$%@? kasy. Mam sąsiada po studiach informatycznych i założyłbym się w ciemno, że zarabia więcej niż fryzjerka z dołu (mamy fryzjera na parterze w sąsiednim budynku). Do tego wielu studentów też zaczyna zarabiać wcześnie. No i znowu musisz porównywać jabłka z jabłkami, czyli jak bierzesz branże która dobrze zarabia po zawodówce to powinieneś porównać z taką której absolwenci studiów są czołówką
  • Odpowiedz
Ja się zawsze zastanawiam dlaczego w szkole uczą #!$%@? w większości a nie rzeczy które naprawdę się w życiu przydają. Jeśli było by więcej ciekawych rzeczy to inna nauka by była a nie jakieś gowna aby tylko #!$%@? i zapomnieć. Nie uczyłam się w szkole w ogole ,stresowalam się każdym podejściem do tablicy,zadaniami domowymi czy lekturami gdzie jak czytałam jedno zdanie to po 10 razy bo mnie meczylo i nie mogłam się
  • Odpowiedz
@jamtojest: chyba nie zdajesz sobie sprawy że aktualnie tak jest. Bardziej "inteligentne" jednostki będą kuć w domu, odrabiać zadania, a te mniej spiszą przed lekcja by tylko zaliczyć lub nie zrobię w ogóle. Problem jest taki, polskie szkolnictwo bierze każdego za debila który potrzebuje powtórki materiału ze szkoły w domu by zrozumieć dane zagadnienie. Są osoby gdzie zadania domowe pomogą, a dla niektórych będzie to strata czasu bo materiał przyswoją
  • Odpowiedz
Nk pastę o lekarzu chorych koparek ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mariusz332: Też mi się nie chce czytać komentarzy dalej. Moim zdaniem zadania domowe powinny być tylko dla uczniów nie nadążających z materiałem.
Dość gadania, dostarczam pastę lepiej ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
to się nie sprowadza do tego samego? co za różnica czy różnicujesz że ktoś ma 5 a drugi niz, niż jak nic i 1.

1 nauczyciel wprowadził taką nagrodę za 100% frekwencję, ile awantury było jak ktoś opuścił lekcję nie ze swojej winy i ta "nagroda mu przepadła". Było to traktowana jako kara - nie dostanie nagrody.

@stan-tookie-1: Nie, to nie to samo. Pomijając już kwestie moralne (kara upokarza, nagroda
  • Odpowiedz
@PanDarcy: zgoda że morale inaczej buduje kara i nagroda.

Kara może komuś zaniżyć średnią, a brak oceny nie ma na to wpływu.

@PanDarcy: przy porównaniu z uczniem to wyjdzie to samo, bo w obu przypadkach dystans między uczniami się zwiększy. u mnie w liceum brak tej nagrody (chyba to była waga jak 5 ze sprawdzianu czyli wysoko) był traktowany przez uczniów jak kara i wystąpiły elementy jak przy
  • Odpowiedz
@balatka: No i dobrze. Dom to nie jest filia szkoły. Dzieciaki w szkole 8 - 16 jak normalny człowiek w robocie a potem zamiast odkrywania pasji (bo szkoła nie wzbudza żadnych pasji), odkrywania świata i normalnego DZIECIŃSTWA siedzą nad lekcjami do 21 (mam duży kontakt z dziećmi i młodzieżą szkolną to wiem). #!$%@?. Wracam z pracy i mam wolne. Robię jakieś prace domowe w sensie gotowanie/pranie/sprzątanie a nie siedzę nad
  • Odpowiedz
@Kondono: Nie, praca domowa służy powtórzeniu i utrwaleniu problemu wprowadzonego na lekcji, bo nie każdy jest taką alfa i omegą jak ty, żeby po przeczytaniu czegoś raz, nie mieć z tym już problemu do końca życia.
  • Odpowiedz
@stan-tookie-1: Dystans może i się nie zwiększy, ale nie o to tutaj chodzi. Po prostu lepiej będzie jak za brak działania będzie zachowanie stanu bieżącego, a za wykazanie inicjatywy będzie nagroda w postaci zwiększenia średniej oceny. Co za tym idzie, za źle zrobione zadanie domowe też nie powinno być złej oceny. Czyli jak ktoś zrobi pracę domową, to powinien dostać minimum 4, a jak nie zrobi, lub zrobi źle, to
  • Odpowiedz
@PanDarcy: w sumie nie myślałem o tym nigdy w ten sposób, ale racja że jak ktoś sobie nie radzi to dodatkowe niedostateczne go utopią, co jest bez sensu. Co najwyżej pytanie jak traktować uczniów którzy nie wkładają w ogóle pracy, nie dość że nie umieją to jeszcze celowo nic robią w kierunku żeby się nauczyć.
  • Odpowiedz
Co najwyżej pytanie jak traktować uczniów którzy nie wkładają w ogóle pracy, nie dość że nie umieją to jeszcze celowo nic robią w kierunku żeby się nauczyć.

@stan-tookie-1: Jeżeli nie umieją, to wyjdzie to na lekcji i sprawdzianach. Wtedy jedynki wpadną i mogą zagrozić przejściu do następnej klasy. Jeśli taki uczeń wykaże chęci poprawy, to zacznie robić zadania domowe i piątkami może się podratować (choć w sumie lepiej, jakby za
  • Odpowiedz