Aktywne Wpisy

oldspiceedit +3
Mirasy, szybkie pytanie, szybka odpowiedz: Jak osiagnac piekne zycie w wieku 40 lat z przynajmniej 10M PLN na koncie przy moim scenariuszu?
10 000 000 PLN wydaje sie twarda granica ktora nie wiem jak osiagnac za 10 lat, chcialbym Wasze porady jak Wy byscie to ogarneli w takiej sytuacji?
- Mam 30 lat, moja kobita tak samo
- Zarabiamy razem na reke kolo 25-30k / miesiac po odjeciu kosztow zycia
- Obecnie mamy kolo 400k oszczednosci
10 000 000 PLN wydaje sie twarda granica ktora nie wiem jak osiagnac za 10 lat, chcialbym Wasze porady jak Wy byscie to ogarneli w takiej sytuacji?
- Mam 30 lat, moja kobita tak samo
- Zarabiamy razem na reke kolo 25-30k / miesiac po odjeciu kosztow zycia
- Obecnie mamy kolo 400k oszczednosci
Fapam0rgana +260
Nigdy nie lubiłem kręcić afer, dlatego ten wpis ma służyć jako przestroga dla osób planujących wypoczynek w Bieszczadach. Chciałbym opisać swoją nieprzyjemną sytuację związaną z domkami letniskowymi Jaworówka w Wołkowyjach.
W tym roku po raz pierwszy postanowiłem odwiedzić ten rejon Polski. Niestety, domek letniskowy, który wynająłem z rodziną, sąsiadował z domkami, których właściciel był podludziem i troglodytą. Choć nie wynajmowaliśmy domku od tych osób, wystawiłem im ocenę na Google, w której opisałem
W tym roku po raz pierwszy postanowiłem odwiedzić ten rejon Polski. Niestety, domek letniskowy, który wynająłem z rodziną, sąsiadował z domkami, których właściciel był podludziem i troglodytą. Choć nie wynajmowaliśmy domku od tych osób, wystawiłem im ocenę na Google, w której opisałem
źródło: Screenshot_2024-09-04-19-53-58-39
Pobierz

https://www.wykop.pl/link/1350883/porownanie-czasu-przejazdu-koleja-w-roku-1912-i-dzis/
O co się rozchodziło? Otóż @zgredzio16 znalazł archiwalny rozkład pociągów z 1912 roku. Co tam wyczytał?
Ano, że pociąg odjeżdża z Gdańska o 6:15, a przyjeżdża do Warszawy o 11:07, a zatem czas podróży wynosi 4h52m, podczas gdy w 2012, gdy dodawano znalezisko, najszybszy pociąg na tej samej trasie jechał 5h12m.
A zatem prosty wniosek, przez 100 lat czas podróży pociągiem wzrósł.
Okej, co było takiego niezwykłego w tym znalezisku, spytacie. Ano to, że 400 osób wykopało znalezisko, zanim ktoś zauważył że w 1912 pociąg odjeżdżał o z Gdańska o 6:15 rano, a przyjeżdżał do Warszawy o 11:07 wieczorem (na nasze: 23:07; wtedy godziny podawano zawsze w systemie 12-godzinnym). Więc czas podróży wynosił nie 4h52m, tylko 16h52m.
Jakoś 400+ osobom nie zapaliła się lampka ostrzegawcza, że w czasach parowozów i jednotorowych linii, pociąg podróżujący między 2 zaborami, w dodatku o różnych rozstawach szyn, pokonywał taką trasę w 5 godzin.
Sponsorem zarzutki jest kakao owsiane Wedla. XD
#wykop #pkp #ciekawostki #historia #kolej
źródło: comment_oFRUKnMpRvROY2ssSmafpFjy3BnTD4Ff.jpg
Pobierzźródło: comment_dfWvC7TbaCzxQiJE3dzJcUbKZz7VexD6.jpg
Pobierz@efek: o kurczę, masz rację
Komentarz usunięty przez autora
@Pawu1on: stacją graniczną jest Mława, dlatego jest godzina między przyjazdem a odjazdem w tym mieście. Ale skąd to dziwne przesunięcie między malborkiem a Iławą, tego nie wiem. Może zmiana rozstawu kół i związany z tym dłuższy postój techniczny? Ale wtedy 22 godziny wydają się być przesadą, więc może jak piszesz błąd w pogrubieniu?
@efek: ciekawe czemu już tak nie piszą ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Więc odjazd z Marjenburga o 19.25 a z Iłłowa (czy tak się odmienia, i czy taką nazwę rzeczywiście nosiła wówczas Iława?) o 5.23. Zatem postój tam był w nocy, niecałe 10h (bo i droga między miejscowościami trochę zajęła, więc pewnie 9h przerwy). Czyli gdyby nie był potrzebny ten długi przestój, to z 16h52m trasy byłoby ok. 7h50m, co też
@InformacjaNieprawdziwaCCCLVIII: bo teraz kury się "produkuje" i kiedyś widziałem film z USA, gdzie trzymali kury non stop w ciemnościach, bo miały tylko rosnąć aby zakończyć swój żywot w KFC.. ale to inny temat.
Stare, dobre angielskie AM i PM byłoby zbyt łatwe do ogarnięcia?