Wpis z mikrobloga

Jak się pozbyć potasu z organizmu? Badania krwi pokazały, że jestem na granicy normy, a od kilku tygodni mam drobne problemy z sercem. Na razie karidolog kazała mi odstawić suple (które biorę od niedawna, co nakładałoby się z pojawieniem problemów), ale wypadałoby też coś pozmieniać w diecie (to ogarnę sam) i w miarę możliwości szybko ograniczyć stężenie tego pierwiastka we krwi.
#dieta #medycyna
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Daldek: zwiększenie podaży wapnia, sodu, miedzi, witamin z grupy B m.n B1/B10/B12, witaminy D. Ale skonsultuj to z lekarzem prowadzący. Dodatkowo poziom pierwiastka w krwi to nie do końca poziom na poziomie komórkowym. Może się odwodniłeś jakaś ostatnio?
  • Odpowiedz
@Kasahara: Nie, staram się dużo pić, więc odwodnienie odpada. Znalazłem swoje badania krwi sprzed 4 lat, w których również miałem stosunkowo wysoki poziom potasu we krwi i które też zlecił mi kardiolog.
  • Odpowiedz
@Daldek: no ale jest w normie? ¯\_(ツ)_/¯. No bo nie wiem czy zabawa potasem teraz i sodem jeśli są już problemy jeszcze nie pogorszy sytuacji, jeśli nagle teraz odetniesz potas. Pytanie skąd miałbyś mieć nadmiar tego potasu, kilogramy suszonych owoców wcinałeś, soję? Unikałeś soli?
  • Odpowiedz
@Kasahara: dawno temu ograniczyłem sól i mocno zmieniłem dietę w ostatnich tygodniach. Porobię badania pod kątem innych elektrolitów i pogadam z dietetykiem, tak będzie najlepiej :)
  • Odpowiedz