Wpis z mikrobloga

@look997: to sprawdz "true" zamiast true albo "yes" zamiast yes. 3 punkt dosyć jasno to mówi.
Tag :latest w dockerze to zawsze ostatnio wrzucony obraz, dlatego lepiej go nie używać tylko konkretnej wersji.
  • Odpowiedz
@Tril: No napisałem, że wpisałem mediawiki:1.31.1 to i tak pobrało wersję 1.27.5. I nie jest to kwestia cache raczej, bo pousuwałem i normalnie pobierało dłuższy czas, węc raczej nie z cache.
Musiałem ustawić wersję legacy czyli 1.30, to wtedy ją pobrało. Do wersji najnowszej nie mam dostępu. :|

Kwestia czy wpiszę numer wersji czy latest raczej nie ma znaczenia, jest napisane przecież na tej stronie która to wersja pliku Dockerfile.
  • Odpowiedz
@Tril: Ale mnie ciekawi dlaczego tak jest. Dlaczego YML tego wymaga, tak to obsługuje? Tym bardziej że zwykły tekst obsługuje bez cudzysłowu.
  • Odpowiedz
@look997: bo true/yes to dla yamla jest boolean, a w zmienna srodowiskowa (ktore akurat w tym docker compose opisuje ta konfiguracja) sie wstawia tekst.
  • Odpowiedz
@Tril: No tak teraz akurat zrobiłem. Ale dzięki. :)
Tylko nadal jest niezrozumiałe, dlaczego to po prostu z pliku yml nie działa. Może jednak coś z cache albo czymś. Niedobre jest to, że nie wiesz czego się spodziewać, zadziała dziwacznie i już.
  • Odpowiedz
@look997: a zrob docker rm na tym kontenerze, pewnie nie tworzy nowego z nowym obrazem, bo ma stary o tej samej nazwie i go po prostu uruchamia.
  • Odpowiedz
@Tril: Usuwam w ten sposób też, zawsze. No chyba że przy którychś próbach zapominałem i zawsze się coś ostało... Raczej nie. No ale spróbuję jeszcze raz na czysto.

Ale widzisz, że w obrazie jest wpisana wersja 1.27.5?
  • Odpowiedz
@Tril: Nadal nie działa. No gurwa.
Nie wiem co można bardziej wyczyścić. To praktycznie pewne że to nie wina nie usuniętych kontenerów.

To co jest z tym nie tak? Podgląd pliku Dockerfile pokazuje, że odnosi się do wersji 1.31.1 a po pobraniu widać że starą wersję.
Nie wiem, jakiś parametr trzeba dodać, żeby szła najnowsza wersja mediawiki?
To jest już chore. :|
  • Odpowiedz