Wpis z mikrobloga

Ile takie cudo i gdzie?

@madeinkrakow: Zapłaciłem 6290nok (jestem w delegacji w Norwegii). Według tego co mi przeliczył Revolut - 2864,43 PLN. Dostanę jeszcze zwrot podatku VAT na granicy 915 nok (415 zł). Czyli wyjdzie 2450 zł. Mniej więcej to samo, co w Polsce - czasami można wręcz znaleźć taniej. Kupowałem u normalnego zegarmistrza niedaleko parlamentu.
Mimo wszystko z różnych powodów opłacało mi się go kupić tutaj.
  • Odpowiedz
@Pupak: mechanizm który masz w środku to szwajcarska eta 2824. Porządny i sprawdzony. To co teraz pakują pod nazwą powermatic 80 to ETA 2824 którą zgwałcił Swatch Group:
pakując części z tworzywa -żeby zarobić na produkcji wymiennych zestawów i droższym serwisie
zmniejszając częstotliwość chodu -dzięki czemu wskazówka sekundowa chodzi mniej płynnie i wygląda jak w tanim chińskim DG ale za to wydłużając rezerwę chodu. Czyli jak nosisz na ręku i
  • Odpowiedz
@Pupak: tak. Teraz dają nowszy mechanizm powermatic 80. Jak się porozgląda po sklepach to się jeszcze znajdzie na 2824 egzemplarze które zostały. Sam się przymierzam do białej certiny DS-1 na 2824 ale właśnie zrobiłem remont i muszę dać sobie spokój z zegarkami do nowego roku.
  • Odpowiedz