Wpis z mikrobloga

@Keep_Calm: dorwałem ~10 letni zakwas z piekarni (przynajmniej tak twierdzą) jak coś moge się podzielić. Jest duża różnica w stosunku do mojego. Wyjmujesz z lodówki karmisz, po paru godzinach można wyrabiać ciasto
  • Odpowiedz
  • 1
@souriss: Super! :) Zakwas z żytniej razowej? :) Jeżeli chodzi o wskazówki, to ostatnio zrobiłam kilka wpisów na moim fanpage'u, zapraszam i oczywiście wszelkie pytania mile widziane :) https://www.facebook.com/poprostugotuj/

Ja przez ostatni miesiąc piekłam chleb z mąki orkiszowej, ale ostatnio zmieszałam orkisz z żytem i jest dużo lepszy, więcej kwaskowatości, co prawda chlebek jest bardziej zbity i wilgotny, za sprawą żytniej mąki, ale jest pyszny i to co uwielbiam w
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Keep_Calm: tak jest, żytnia razowa 2000. Z chęcią skorzystam z fanpejdża. :)

Ostatnio kupiłam chlebuś z lokalnej piekarni. Był boski! Wilgotny, lekki kwasek, prawie tak jak opisałaś. A jak jeszcze wyjdzie chociaż w 50% tak samo smaczny, to będę mega zadowolona. Jeszcze raz dzięki! :)
  • Odpowiedz