Zima idzie, więc pomyślałam sobie że może pora na małą zmianę tematu w #szydelkowanie i pora się wziąć za jakieś czapy i szaliki. Znalazłam wzór na super komplet czapa+komin+rękawiczki, znalazłam śliczną musztardową włóczkę z alpaką... ...a potem policzyłam ile na to potrzeba motków. I ile to kosztuje. Pierniczę to i przeprowadzam się do Ameryki, gdzie są motki 150g za 9$ (╯°□°)╯︵┻━┻ Jak to jest że kiedyś jak ktoś miał robiony przez babcię szalik to znaczy że go nie było stać pójść do sklepu i kupić, a teraz żeby sobie samemu udziergać to trzeba spać na dolarach #gorzkiezale #zalesie #gownowpis
@CzarneChmury: wg autorki wzoru na sam komin/szalik ok. 600m włóczki na szydełko 5mm, ok. 150m na rękawiczki i trochę ponad 150m na czapkę (podejrzanie mało, pewnie bliżej 200m). Czyli w sumie prawie 200zł we włóczce
@nacpanazielonka: TO JEST DRAMAT robię tacie komin, włóczka będzie kosztować łącznie ok. 100 zł (muszę dokupić, bo źle oceniłam) a wcale nie jest jakaś super :/ odnoszę wrażenie, że na szydełku nie opłaca się robić nic poza maskotkami, obrusy/firanki pochłaniają okrutnie dużo czasu, szaliki i inne takie szalenie dużo włóczki. aż mi smutno, że tak nienawidzę drutów :/
@MadIen: znam ten ból :C też nienawidzę drutów, chociaż mimo tego że szydełko zjada więcej włóczki wydaje mi się że i na drutach tanio nie jest. A pamiętam jak jeszcze ~10 lat temu mama mi robiła czapki i szaliki mimo że pieniędzy było mniej. Maskotki niby też są spoko, no ale ile można (・へ・) A oczywiście ta włóczka co sobie upatrzyłam to nie jest czysta aplaka,
@nacpanazielonka: a przeslalabys wzor jesli darmowy. Nie robię duzych rzeczy na szydełku bo mnie nudzą. Ostatnio niebieski mi z DE 3kg wloczki przywiózł (。◕‿‿◕。) Drops ma teraz 30% taniej
@CzarneChmury: borze, taka fajna promka a musztardowa akurat niedostępna i Nepal i Nord. (╯°□°)╯︵┻━┻ Współczuję zgubienia :C W sumie to może byłby dobry pomysł żeby rękawiczki w razie czego zrobić ze sznurkami jak dla dzieci XD
...a potem policzyłam ile na to potrzeba motków. I ile to kosztuje. Pierniczę to i przeprowadzam się do Ameryki, gdzie są motki 150g za 9$ (╯°□°)╯︵ ┻━┻ Jak to jest że kiedyś jak ktoś miał robiony przez babcię szalik to znaczy że go nie było stać pójść do sklepu i kupić, a teraz żeby sobie samemu udziergać to trzeba spać na dolarach
#gorzkiezale #zalesie #gownowpis
robię tacie komin, włóczka będzie kosztować łącznie ok. 100 zł (muszę dokupić, bo źle oceniłam) a wcale nie jest jakaś super :/
odnoszę wrażenie, że na szydełku nie opłaca się robić nic poza maskotkami, obrusy/firanki pochłaniają okrutnie dużo czasu, szaliki i inne takie szalenie dużo włóczki. aż mi smutno, że tak nienawidzę drutów :/
A oczywiście ta włóczka co sobie upatrzyłam to nie jest czysta aplaka,
Drops ma teraz 30% taniej
komin czapka rękawiczki
Współczuję zgubienia :C W sumie to może byłby dobry pomysł żeby rękawiczki w razie czego zrobić ze sznurkami jak dla dzieci XD
Mi by się czapki ze sznurkiem przydaly