Aktywne Wpisy
aei9077 +542
![aei9077 - "Jeśli Władimir Putin naprawdę nam zagrozi, to jesteśmy gotowi podwoić wyda...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/95f3859ee435a9a82b56f1b8d72c3a7922fe8a363437450e0e06b6ea33365bf4,w150.jpg?author=aei9077&auth=3a9478b5db8f14578c60be1d90d7b2ad)
źródło: maxresdefault
Pobierz
Deker01 +330
Taka tam aferka przed nami ;)
![Deker01 - Taka tam aferka przed nami ;)](https://wykop.pl/cdn/c3201142/ffb58949838137d9fcfe57d98f1c61f702fb8654a79be8fe86b19809064bdfb3,w150.jpg?author=Deker01&auth=ef77978a25686a659186b2e5313026c8)
źródło: temp_file8161987387996408795
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: maxresdefault
Pobierzźródło: temp_file8161987387996408795
PobierzWykop.pl
ręczne wyciskanie soku z winogron z pewnością było najgorszym pomysłem, następnym razem kupuję prasę do owoców
nie obyło się też bez lekkiego stresiku
przygotowując matkę drożdżową rozlało mi się trochę drożdży a miałam odliczoną ilość, oczywiście pod wieczór jak już sklepy zamknięte były, a gonił mnie czas bo i tak późno się za to zabrałam, martwiłam się czy matka się zrobi zanim winogrono mi zacznie gnić, więc wszystko na spinie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
oczywiście uprzednio przygotowałam pokój nagrzany do właściwej temperatury, a jak wstałam rano to na termometrze było 29,5 stopnia i się wystraszyłam, że mi drożdże poumierały od za dużego ciepła, a przecież i tak było ich mniej...
na szczęście kolejnego dnia zauważyłam poruszenie w butelce, a wczoraj czuć było wyraźny zapach drożdży więc wychodzi na to, że mimo wszystko matka się udała :D
dziś jak widać na zdjęciu winko ładnie się pieni, więc jestem dobrej myśli (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
okazało się też, że w chłodnym pomieszczeniu winogrona tak szybko się nie psują i dziś będę robiła kolejne dżemory i kompociki
#winochallenge #winodomowejroboty #wino #dzemor
przypominam, że jeśli winko się uda to na końcu z obserwujących tag #winochallenge wylosuję jedną osobę do której poleci butelka winka ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale w razie jakby wino okazało się niezdatne do picia to wygrany otrzyma słoiczek dżemoru, który wyszedł i jest na prawdę smaczny #polecam #rozdajo
źródło: comment_voElAihcBj7kTmqaG9mkVOVNYPuKA3Hr.jpg
Pobierzale z tą wiertarką to ciekawy pomysł, szkoda że trochę bezmyślnie się do tego zabrałam ;p
@Shivaa: polecam http://www.art-win.pl/rozdrabniacze.php
@Shivaa:
@Ocica: tłuczkiem wciąż lepiej niż rękami :p trochę mnie ambicja poniosła xD
Trochę zaniedbałam relacje z braku czasu :(
Zlewałaś już z nad osadu z raz czy dwa? :D nie było osadu na dnie przy ostatnim zlewaniu?
wino klarowne jest bardzo? Jak zabarwiona woda?
Możesz pirosiarczyn potasu dać, 1g/10L, to ubije pozostałe drożdże i zakonserwuje wino.
Wydaje mi się że nie było mocno klarowne
Myślałam też o dodaniu spirytu bo wydawało się słabe trochę
Może dodam spiryt i klarowin z miesiąc przed butelkowaniem?
I zlewaj tyle razy aż będzie klarowne, to nie jest fajne jak w butelce wina będziesz miała pół cm mułu na dnie. Tak miałem za pierwszym razem, bo za wcześnie butelkowałem.
Dokładnie, przez rurkę do drugiego gąsiora
Napisałaś, że wydaje Ci się słabe. Fermentowałaś z dodatkiem cukru czy bez? Winogrona słodkie, czy "działkowe"? Pytaniem jest, czy wino JEST słabe, czy tylko się wydaje, bo sporo rzeczy może maskować posmak alkoholu. Polecam