Wpis z mikrobloga

Sapek niby obraca się w towarzystwie inteligentnych osób (a przynajmniej sam tak twierdzi), więc trochę dziwię się, że nikt z jego otoczenia nie powiedział mu aby przestał się zachowywać jak ostatni buc. Gdyby nie wypowiedzi Andrzejka w stronę CD Projektu, gier i ich fanów - myślę, iż duża część osób nie zareagowałaby nawet w połowie tak negatywnie jak to się dzieje obecnie. Zamiast tego wolał antagonizować sobie dużą część fandomu i obrażać się za to, że właściwie na zachodzie został wypromowany dzięki grom.

#wiedzmin #wiedzmin3 #gry #ksiazki
  • 19
@Metaforzysta: Sugerowanie, że gracze to mało inteligentne otoczenie, czy stwierdzenie, iż CDPR zrobił mu więcej smrodu niż promocji. Nie mówię tyle o obrażaniu, co antagonizowaniu wobec siebie sporej części fanów Wiedźmina.
Sugerowanie, że gracze to mało inteligentne otoczenie, czy stwierdzenie, iż CDPR zrobił mu więcej smrodu niż promocji. Nie mówię tyle o obrażaniu, co antagonizowaniu wobec siebie sporej części fanów Wiedźmina.

@jaqqu7 On żartował o inteligencji graczy, a o CDPR to kompletna bzdura. On tylko zaprzeczył, że wybił się na sukcesie gry, bo jego książki były tłumaczone na inne języki już wcześniej.
@jaqqu7: Sapkowski doskonale wie, że teraz ma ostatnią szansę na wyciągnięcie większych pieniędzy. Świadomie korzysta z przysługującego mu prawa i może zyskać więcej niż straci na całej akcji. Zanim wyjdzie serial to sprawa "afery" z CDPR dawno będzie zamknięta korzystną dla obu stron ugodą, a ludziki zapomną o co był ten cały szum.
@Metaforzysta: Widziałem i wcale nie wyglądało na to że żartował, publiczność się śmiała bo pierwsza reakcja na taką bezczelność to jest przyjęcie tego jako żart. Poza tym nawet jeśli to żartowanie też ma jakieś granice i nazwanie czegoż żartem automatycznie nie sprawia że to nie jest obraźliwe
Zanim wyjdzie serial to sprawa "afery" z CDPR dawno będzie zamknięta korzystną dla obu stron ugodą, a ludziki zapomną o co był ten cały szum.

@Xizor: A ja bym na miejscu CDPR mocno zastanawiał się nad ugodą. Prawo mamy debilnie skonstruowane.

Pełnomocnicy autora powołują się w piśmie m.in. na art. 44 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wskazują, że jego zastosowanie otwiera się wtedy, gdy wynagrodzenie przyznane twórcy jest zbyt
@MarMac: wiesz, że przed sądem też można zawrzeć ugodę, co definitywnie zamyka spór? Nawet nie trzeba wchodzić w proces ( art. 185 kpc).
Że strony Sapkowskiego wszystko wygląda na dobrze przemyślane.
@Xizor: No dobrze, ale czy taka ugoda zawarta dziś nie stanie się (w myśl przytoczonego przepisu) nieaktualna gdy CDPR zarobi na Wieśkach kolejne dolary? Będzie można argumentować, że "ok, ugoda była, ale w sytuacji gdy CDPR zarobił na mojej twórczości miliard, a teraz on już zarobił 10 miliardów więc moje wynagrodzenie jest za niskie".
Obecnie przecież jest dokładnie taka sama sytuacja - mamy dokument podpisany przez obie strony (świadomie, w dobrej
Obecnie przecież jest dokładnie taka sama sytuacja - mamy dokument podpisany przez obie strony (świadomie, w dobrej wierze i bez oszustw), który w myśl prawa niby jest ważny, ale sąd może go zmienić. Czy więc ugoda nie może zostać zmieniona na tej samej zasadzie?

@MarMac: tak, może. Co do zasady, każda umowa ( bo ugoda jest rodzajem umowy) może zostać zmieniona przez sąd ( np. rebus sic stantibus). Nawet prawomocny wyrok