Wpis z mikrobloga

Chciałbym zrobić nakładkę na stół do grania w gry planszowe. Powód prosty: stół nie wyrabia przy ilości osób większej niż 3, a nie mam miejsca w mieszkaniu na większy stół. Ktoś z Was Mireczki konstruował podobny "mebel" i podzieli się ze mną swoimi spostrzeżeniami? Myślałem, by w tym celu wykorzystać płytę mdf lub osb, obić suknem i dodatkowo zrobić krawędzie na wysokość kilku cm, by kości i karty zbyt łatwo nie uciekały z powierzchni ;)

#grybezpradu #gryplanszowe #planszowki
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@radziol88: o wypustkach zdaję sobie sprawę, zamierzam "obudować" narożniki stołu, całość powinna być dosyć stabilna. Zastanawiam się jedynie, czy tę nakładkę zrobić z dwóch części, ale obawiam się, że wtedy będzie to mało stabilne
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@progreso: rozkładany stół jednak jest dużo droższy niż taka nakładka. Koszta też są ważne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Szewa: o, właśnie o coś takiego mi chodziło. Jaki masz wymiar nakładki a jaki stołu?
  • Odpowiedz
@Szczaf: na ten wpis już kiedyś trafiłem, dziękuję za przypomnienie :)
@DJCrovley: dokładnie takie rozwiązanie miałem na myśli! Mógłbyś podać trochę szczegółów odnośnie swojego projektu, więcej zdjęć? jakiej płyty użyłeś, jak rozwiązałeś kwestię składania? Czy całość jest stabilna?
  • Odpowiedz
@Cookiee: @progreso: Jakość zdjęcia średnia ale wystarczy by zrozumieć ideę, płytę wybrała narzeczona by kolorem pasowała, grubość ok 15 mm. Rozstaw pomiędzy zawiasami jest ok 110% długości stołu na który ten blat jest nakładany.
To rozwiązanie ma parę niedoróbek, nie można się opierać zbyt mocno i lekko się zgina po położeniu na stół (kwestia nie przemyślenia konstrukcji, zgięcie jest wzdłuż dłuższego boku stołu, powinno być chyba wzdłuż krótszego
D.....y - @Cookiee: @progreso: Jakość zdjęcia średnia ale wystarczy by zrozumieć ideę...

źródło: comment_WHTaZyCJQ2oyc6BgTyrZWpKsS9GSk1pz.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@DJCrovley: nakładka spoko, ale faktycznie coś do przytrzymania przydało by się. Słyszałem też o pomyśle, aby do nakładki od dołu wkręcić haczyki, a do stołu te oczka i po nałożeniu nakładki zaczepiać haczyki.
  • Odpowiedz
  • 1
@Cookiee płyta hdf biała łamana na pół z obramowaniem na stół na który będzie położona. Jak wrócę do domu to wyślę zdjęcie jak u mnie wyszło.

Z tym że użyłem grubszej płyty dla stabilności, ale przez to zajmuje więcej miejsca
  • Odpowiedz