Wpis z mikrobloga

Mirki z #budownictwo #budujzwykopem #architektura #wentylacja

czy podłączenie dwóch sąsiednich pomieszczeń (wspólna ściana, na której jest komin) do jednego komina grawitacyjnego zapewni odpowiedni działanie wentylacji? Są to mały pokój bez okna 8m2 oraz łazienka ok 10m2. Jeśli tak to pytanie czy przebić się do komina na jednym poziomie (na przestrzał) czy z różną wysokością (łazienka wyżej a ok 10cm niżej pokój)? Wiem, że każde pomieszczenie powinno mieć swój własny komin i nie jest to idealne rozwiązanie jednak staram się jakoś rozwiązać problem pokoju bez okna aby miał wentylację.

#pytanie #pytaniedoeksperta
  • 5
  • Odpowiedz
@rozowatoxa: dlatego zastanawiam się czy wykonanie różnego poziomu kratek na ścianie coś da. Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że jeśli kratka łazienkowa będzie wyżej to powietrze będzie zaciągane do góry wyżej i nie będzie wracało. Mam zastosowane nawiewniki w oknach więc nie powinno się robić podciśnienie w pokoju aby dmuchało z kratki.
  • Odpowiedz
Przy wahaniu ciśnienia atmosferycznego różnie bywa. Ile pięter jest nad Tobą? Albo inaczej: jak wysoki jest pion licząc od Twojego piętra?
Zawsze możesz wyrzut powietrza wymusić montując wentylatory do pracy ciągłej. Są takie, które biorą tylko kilka wat i są bezgłośne.
  • Odpowiedz
  • 0
@Sahelantrop
@rozowatoxa
Otwory zrobiłem wyżej w łazience i niżej w pokoju ślepym. Przeprowadziłem test z dymem papierosowym i ciągnie równo w jednym jak i drugim pomieszczeniu. Nigdzie nie #!$%@? powietrza. Nademną są dwa piętra. Ja jestem na drugim. Zobacze jak będzie się to sprawdzało z czasem ;)
  • Odpowiedz