Aktywne Wpisy
lajsta77 +19
Ale właśnie jeblo kategoria 4 w Florydę, 220 km/h, w porywach 260 km/h, woda o ponad metry wysokości ma się podnieść. Stolica dostanie a Wybrzeże niestety zmiecie, pierwsze relacje będą za 7 godzin jak się będzie robić jaśniej #usa #floryda #huragan #lajstawusa
vegeciak +2
Mam taki sprzęt:
procesor AMD Ryzen 7 5800X
pamięć G.Skill 16GB 3600Mhz CL16
grafika AMD Radeon RX 6900 XT
płyta Gigabyte B550 Aorus Master
dysk ADATA 2TB SX8200 Pro
procesor AMD Ryzen 7 5800X
pamięć G.Skill 16GB 3600Mhz CL16
grafika AMD Radeon RX 6900 XT
płyta Gigabyte B550 Aorus Master
dysk ADATA 2TB SX8200 Pro
Która opcja najlepsza?
- 2 dyski NVMe naraz i nieco gorsza wydajność grafik 12.5% (3)
- 1 dysk NVMe, drugi do szuflady 8.3% (2)
- 1 dysk NVMe, 1 SATA bez wpływu na grafikę 79.2% (19)
Jakie uzywane auto polecacie szukac w budzecie ~20-30 tysiecy? Pod uwage trzeba wziac, ze bedzie stal na zewnatrz i nie bede nim pokonywal duzych dystansow. Jezdzenie po bulki do Lidla i czasem w jakas trase albo moze kiedys dojazdy do pracy. Nie mam gowniakow wiec nie szukam auta rodzinnego.
Glowne moje wymagania:
- dobry stosunek jakosc/cena (wow)
- nie rozpadnie sie w pol minimum 5 lat
- nie jest zrobiony dla karzelkow, nie chce miec glowy w suficie a spotkalem sie z tym w drozszych autach jako pasazer (jezdze mam fotel pod katem prostym a nie na lezaco)
- w zimie ma byc w nim szybko cieplo a w lecie ma sie szybko chlodzic klimatyzacja, bo tak jak pisalem nie bedzie garazowany
- tani w eksploatacji
- naped na przod, dziwnie mi sie jezdzi bmw, ale jechalem 15min wiec pewnie to kwestia wprawy
- nie wiem czy w tej cenie warto w ogole rozpatrywac automatyczna skrzynie biegow czy sa c-----e, ale jesli jest taka opcja to w sumie legit
- wyglad nie jest warunkiem koniecznym, ale spoko jakby nie wygladal jak wyjety psu z d--y
Nie zalezy mi na tym, zeby mial jakis mocny silnik, jesli bedzie szybszy od opla, ktorego mam teraz to bede zadowolony. Nie bede sie nim scigal, bo nie jestem p-----m. Nie wiem co jeszcze moglbym uwzglednic, bo tak jak mowilem nie znam sie kompletnie.
Bede wdzieczny za sugestie
#samochody #pytanie #kupujzwykopem #motoryzacja
Komentarz usunięty przez autora
@jegertilbake: coś benzynowego, niedużego. Z popularnych to Corsa D, Astra H/J, Punto, Ibiza, Clio, Megane i sporo innych modeli.
@Das_Meme: na odcinkach 3-4 km, zimą, te 5 litrów to na same rozruchy pójdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przepięknie elastyczny? No cóż, jak ktoś ma małe wymagania to na pewno.
I nie, Diesel nie nagrzeje się szybko w żadnym wypadku. Trochę ich objeździłem, wiem co mówię.
i w sumie szedłbym w kierunku fiesty/focusa w benzynie
@jegertilbake: do 30k kupi się spoko automat, ale takie skrzynie średnio się sprawdzają w małych gówienkach ze słabymi silnikami.
Ja bym z tymi wymaganiami brał jak najnowszą astrę albo focusa w benzynie
@WatchYourBack: ja sam śmigam 2.0 tdi -> po 3km rano mam 70 stopni i nie nie jest to uszczelka.
tak jak OP pisał - nie musi mieć 200km/500 Nm pod maską a do miasta jest w 100% wystarczający
@Das_Meme: polecasz na zasadzie "bo masz". Jakbyś w rodzinie miał mocne benzyny to byś polecał mocne benzyny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeździłem masą aut, silników i skrzyń ale za dieslami nie przepadam ze względu na charakterystykę.
@Das_Meme: trzy kilometry trzem kilometrom nierówne. Ale czepiam się, dobra, niech będzie. Nadal zostaję przy swoim, Diesel na krótkie odcinki to męczarnia, zarówno
@WatchYourBack
@Das_Meme: głównie dlatego, że Diesle się tam nie nadają, basta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Das_Meme: polecanie bo zna się bądź miało różne typy silników i ma się porównanie zawsze wychodzi lepiej dla osoby której radzimy. Polecam ten styl