Wpis z mikrobloga

Najpierw zaznacze, ze jezdze oplem corsa B, ktory jest warty mniej niz moj rower i c---a wiem o samochodach.

Jakie uzywane auto polecacie szukac w budzecie ~20-30 tysiecy? Pod uwage trzeba wziac, ze bedzie stal na zewnatrz i nie bede nim pokonywal duzych dystansow. Jezdzenie po bulki do Lidla i czasem w jakas trase albo moze kiedys dojazdy do pracy. Nie mam gowniakow wiec nie szukam auta rodzinnego.

Glowne moje wymagania:
- dobry stosunek jakosc/cena (wow)
- nie rozpadnie sie w pol minimum 5 lat
- nie jest zrobiony dla karzelkow, nie chce miec glowy w suficie a spotkalem sie z tym w drozszych autach jako pasazer (jezdze mam fotel pod katem prostym a nie na lezaco)
- w zimie ma byc w nim szybko cieplo a w lecie ma sie szybko chlodzic klimatyzacja, bo tak jak pisalem nie bedzie garazowany
- tani w eksploatacji
- naped na przod, dziwnie mi sie jezdzi bmw, ale jechalem 15min wiec pewnie to kwestia wprawy
- nie wiem czy w tej cenie warto w ogole rozpatrywac automatyczna skrzynie biegow czy sa c-----e, ale jesli jest taka opcja to w sumie legit
- wyglad nie jest warunkiem koniecznym, ale spoko jakby nie wygladal jak wyjety psu z d--y

Nie zalezy mi na tym, zeby mial jakis mocny silnik, jesli bedzie szybszy od opla, ktorego mam teraz to bede zadowolony. Nie bede sie nim scigal, bo nie jestem p-----m. Nie wiem co jeszcze moglbym uwzglednic, bo tak jak mowilem nie znam sie kompletnie.

Bede wdzieczny za sugestie

#samochody #pytanie #kupujzwykopem #motoryzacja
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jegertilbake: polo 1.4 tdi. silnik nie do zajechania, auto w miarę małe więc klima się nie napracuje w lecie a w zimie też spoko jak wyciągniesz wersję z webasto a i chyba w nowszych (post 2010) mają świece dogrzewające. Tylko wygląd taki bardzo "poprawny" jak to vag, jest też wersja z automatem DSG ale o nim nie mam opinii. Poza niemcami to może focus z 2.0 TDCi od PSA bo
  • Odpowiedz
@WatchYourBack: xD 3 diesle w rodzinie z czego dwa robią pon-pt trasy po 3-4 km w jedną stronę (1.4 tdi i 2.0 tdci) -> problemów z którymkolwiek brak. Diesel był c-----y na krótkie odcinki 30 lat temu.
  • Odpowiedz
@Das_Meme: problemów może i brak, ale korzystasz z samych wad - długie nagrzewanie (zakładamy, że Webasto nie ma), brak kultury pracy (szczególnie przy 3 garach), wysokie spalanie. A zalety? No nie wykorzystasz, bo i gdzie.
  • Odpowiedz
@WatchYourBack: 5 w mieście dla 1.4 i 6.5 dla 2.0, co z tego jak się długo grzeje jak w 2.0 jest elektrycznie wspomaganie grzanie ? a 1.4 jest na tyle mały że i tak szybko się grzeje. Kultura pracy w 1.4 ? meh, klekocze tak, bo 3 cylindry ale za to jest przepięknie elastyczny od samego dołu.
  • Odpowiedz
@jegertilbake: Jak liczysz na tanią eksploatacje i bezawaryjność to toyota. Corsę zapewne objedzie jednak demonem szybkości bym jej nie nazwał, kwestia czy podoba Ci się ich wygląd, bo to Tobie ma się podobać i odpowiadać. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@jegertilbake: Fordy mi się tylko z tym kojarzą.
@Das_Meme: na odcinkach 3-4 km, zimą, te 5 litrów to na same rozruchy pójdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przepięknie elastyczny? No cóż, jak ktoś ma małe wymagania to na pewno.
I nie, Diesel nie nagrzeje się szybko w żadnym wypadku. Trochę ich objeździłem, wiem co mówię.
  • Odpowiedz
@jegertilbake: w niektórych autach to elektryczne podgrzewanie szyby (a raczej ten emblemacik) ogranicza się tylko do podgrzewania miejsca gdzie są wycieraczki (np w hyundaiu), w fordzie tylko jest w pełni podgrzewana przednia szyba

i w sumie szedłbym w kierunku fiesty/focusa w benzynie
  • Odpowiedz
nie wiem czy w tej cenie warto w ogole rozpatrywac automatyczna skrzynie biegow czy sa c-----e, ale jesli jest taka opcja to w sumie legit

@jegertilbake: do 30k kupi się spoko automat, ale takie skrzynie średnio się sprawdzają w małych gówienkach ze słabymi silnikami.

Ja bym z tymi wymaganiami brał jak najnowszą astrę albo focusa w benzynie
  • Odpowiedz
I nie, Diesel nie nagrzeje się szybko w żadnym wypadku

@WatchYourBack: ja sam śmigam 2.0 tdi -> po 3km rano mam 70 stopni i nie nie jest to uszczelka.

Przepięknie elastyczny? No cóż, jak ktoś ma małe wymagania to na pewno.

tak jak OP pisał - nie musi mieć 200km/500 Nm pod maską a do miasta jest w 100% wystarczający
  • Odpowiedz
diesle w rodzinie z czego dwa robią pon-pt trasy po 3-4 km w jedną stronę (1.4 tdi i 2.0 tdci) -> problemów z którymkolwiek brak

@Das_Meme: polecasz na zasadzie "bo masz". Jakbyś w rodzinie miał mocne benzyny to byś polecał mocne benzyny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeździłem masą aut, silników i skrzyń ale za dieslami nie przepadam ze względu na charakterystykę.
  • Odpowiedz
@jempierozki: @jegertilbake: Fiesta MK7 1.25 w benzynie - jeździłem, polecam. Bardzo przyjemne auto. Dla mnie trochę małe, ale fajnie się tym jeździło. Przy mieszanej jeździe, w miarę dynamicznej (ale z hamowaniem silnikiem i przewidywaniem tego co na drodze) nie przekraczałem 6 litrów zimą.

@Das_Meme: trzy kilometry trzem kilometrom nierówne. Ale czepiam się, dobra, niech będzie. Nadal zostaję przy swoim, Diesel na krótkie odcinki to męczarnia, zarówno
  • Odpowiedz
@Atreyu: polecam bo mam = ] a nie są to pierwsze auta w rodzinie. na 1.4 polo mama przeszła właśnie z corsy także podobnie jak OP planuje. Ale nie, mocnych benzyn do miasta bym nie polecał bo po co - mocne benzyny są do aut które mają sprawiać przyjemność z jazdy a nie był dupowozem. (poprzednie auto miałem choćby 2.5 V6 i OPowi bym nie polecił ;) )

@WatchYourBack
  • Odpowiedz
polecam bo mam

@Das_Meme: polecanie bo zna się bądź miało różne typy silników i ma się porównanie zawsze wychodzi lepiej dla osoby której radzimy. Polecam ten styl
  • Odpowiedz