Wpis z mikrobloga

Mirki
Od pewnego czasu pracuje w księgowości, z racji że dopiero skończyłem drugi rok studiów bardziej jestem wsparciem, niż samodzielnie działającym.
Liznąłem też troche controllingu, bo nieźle ogarniam #excel i tu nasuwa się pytanie. Czy warto szlifować go do perfekcji i później zacząć #nauka VBA? Jest to w miare opłacalne?
Bo słyszałem że takie umiejętności są przydatne nie tylko w #finanse ale również w #it
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ATLETICO daruj sobie vba, skup się na PowerQuery, czyli analizie danych, na budowaniu modeli danych, integracji z zewnętrznymi źródłami danych (np. bazy danych, hurtownie). Naucz się SQL. Dzięki temu szybko porzucisz księgowość.
  • Odpowiedz
  • 0
@ATLETICO Power Query szybciej się nauczyć bo na początku można sobie większość rzeczy wykilkac, później możesz spróbować język m, jeżeli klikanie dobrze opanujesz
  • Odpowiedz
@devdd: @dr_Cyban: @biju:

Warto najpierw uczyć się Power Query zamiast makr? Makra wydają mi się bardziej znane, przez co wpisanie ich w CV pewnie ułatwi zdobycie pracy.

No i nie każdemu jest potrzebna integracja Excela z bazami danych, np jakościowcom, czy inżynierom robiącym pliki dla siebie lub dają narzędzia
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: nie odpowiem Ci na to pytanie. Ja się ucze tego co mi potrzebne do rozwiązania problemu.
Ja osobiście staram się robić wszystko co moge w PQ, jeżeli czegoś nie jestem zrobić w PQ biore VBA.

Do PQ przekonała mnie szybkość działania.
Porównaj sobie szybkość działania funkcji vlookup VBA, a scalanie w PQ ;-)
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret po co uczyć się VBA skoro sam Microsoft wycofuje się z VBA i skupia się na rozwijaniu PQ. Aby pracować z PQ nie musisz korzystać z baz danych. Wystarczy zaimportować jeden lub kilka plików xls do PQ o tam obrabiać dane.
IT, finanse, logistyka pracują z dużą ilością danych. Czas wykonywania obliczeń jest nieporównywalnie krótszy w PQ. Raz zbudowany model danych w PQ może służyć do wielu tabel przestawnych w
  • Odpowiedz
@dr_Cyban: dokładnie tak, dodam tylko ze można importować dane ze storn internetowych (jak sa poprawnie zbudowane), .txt, .csv, baz danych, FB <- to tak na szybko co pamiętam
  • Odpowiedz
@ATLETICO: @KakaowyTaboret: @biju: @dr_Cyban: Jest jeszcze Python. Ja będąc po finansach zacząłem właśnie od Pythona, tworząc sobie skrypty do powtarzalnego procesowania danych. VBA raczej w ogóle nie będę ruszał, pewnie spróbuję kiedyś PowerQuery, bo jedną z rzeczy którą robię w Pythonie tutaj pewnie też dałoby się zrobić, to będę miał porównanie jak to w PQ wygląda.
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: Próbowałem VBA znając już trochę pythona, a więc mając już jakieś mgliste pojęcie o programowaniu - nie jestem pewien jak we wszystkich językach, ale w pythonie komunikat błędu raczej dość jasno powie co może być nie tak i pozwoli na wyszukanie problemu w google, a z VBA to bardziej jak w lesie, jest error ale nic z niego nie wynika. Tak samo ze składnią - użyję nawiasu, czy nie
  • Odpowiedz