Wpis z mikrobloga

Mirki bawi sie z Was ktoś w krótkofalarstwo czy jak się to nazywa? ( ͡° ʖ̯ ͡°) chodzi o jakieś tanie radio umożliwiające nasłuch częstotliwości straży pożarnej czy policji, które jeszcze nie są cyfrowo kodowane. Podobno sam nasłuch nie jest nie legalny. Ma ktoś z Was jakieś tanie propozycje do zabawy? ;)

#pytanie #technologie #krotkofalarstwo
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@JudaszowyBudyn w sumie to bez większego powodu, spotkałem się z jakimś artykułem gdzie napisali, że jest taka możliwość, dlatego pytam. Po części może też żeby widzieć, czy w domu wszystko ok, gdy słyszę wyjące syreny ;)
  • Odpowiedz
@nonabl3: to jak mieszkasz w dziurze to kiepsko będzie - baaardzo mało usłyszysz. Może najpierw faktycznie kup sdr i podepnij pod siatkówkę - cis powinieneś usłyszeć. A na 99 procent usłyszysz przekaźniki krótkofalarskie - znajdź gdzie jest najbliższy. Jak Ci się spodoba to Ew bal żebyś był mobilny, ale podejrzewam ze mieszkasz w domu wiec sdr i antena siatkowa lub na konkretne pasmo i Ci się znudzi po miesiącu ;)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Triak czyli tuner dvbt pod usb do laptopa, do niego odpowiednie sterowniki i coś można próbować słuchać? Myślę, że usłyszę co najwyżej policję lub straż z najbliższego miasta, będę wiedział co się dzieje w okolicy a po miesiącu się znudzi i będzie po zabawie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@nonabl3: tak dokładnie jak piszesz. Musisz tez znałeś ich częstotliwość jeśli nie znajdziesz w necie - a jak mało nadają to może to chwile potrwać :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Triak widziałem w Internetach że da się znaleźć częstotliwość ( ͡º ͜ʖ͡º) rtl sdr to wydatek jakies 50pln a za drugie tyle można już mieć baofeng i być mobilnym hehe
  • Odpowiedz
@nonabl3: temat wałkowany, poczytaj
https://www.wykop.pl/wpis/32779423/czy-ktorys-zestaw-bedzie-sie-do-czegos-nadawal-od-/
https://www.wykop.pl/wpis/33519823/wariaty-w-isis-znowu-nadaja-kompromitujace-obrazki/
https://www.wykop.pl/wpis/33349809/dostalem-dyplom-od-ariss-ci-od-miedzynarodowej-sta/
https://www.wykop.pl/link/4395175/nasluch-satelitow-pogodowych-jeszcze-nigdy-nie-byl-tak-prosty/
jak już przeczytasz to mogę trochę pomóc
na marginesie: baobeng to tylko dwa pasma, SDRem posłuchasz od HF po VHF albo i UHF jak się postarasz o dobre anteny. skuteczność tutaj będą dyktowały filtry wejściowe i odpowiednie anteny
  • Odpowiedz
@nonabl3: Uniden to odbiornik a baofeng odbiornik i nadajnik.
Ale za to uniden skanuje 100 częstotliwości na sekundę a baofeng 5 czyli żeby coś usłyszeć na bao "czesząc pasmo" musisz mieć 20 razy tyle szczęścia. Będzie wiele transmisji które się zakończą zanim skaner w bao dotrze do częstotliwości na których są prowadzone.
  • Odpowiedz
@wbielak: Czyli na skanerze ustawiam zakres częstotliwości (np 172-173Mhz) i on na bieżąco skanuje ten zakres i jeśli coś "usłyszy" to się na tym zatrzyma? Z tego, co piszesz, rzeczywiście do samego słuchania uniden wydaje się dużo lepszy
  • Odpowiedz
@nonabl3: Dokładnie tak.
W Bao masz funkcję skanera ale jest on bardzo wolny.

Poza tym w skanerze możesz tworzyć banki pamięci. Np sknować tylko zakres strażacki albo tylko amatorski albo policyjny i strażacki ale bez amatorskiego.
Możesz pomijać konkretne częstotliwości, w droższych masz opcję nagrywania usłyszanych komunikatów, masz opcje ustawienia priorytetowej częstotliwości. W najdroższych masz opcję słuchania systemów cyfrowych (pod warunkiem braku szyfrowania) czyli na przykład posłuchasz
  • Odpowiedz
@wbielak: w takim razie taki uniden ubc69xlt-2 polecany wyżej powinien wystarczyć, no chyba, że znajdę jeszcze coś tańszego, czym da się słuchać w okolicach 172Mhz, bo chyba w takich okolicach nadają służby z tego co wiem
  • Odpowiedz
@ntskj: @wbielak: @Triak: Zakupiłem ostatecznie tuner DVB-T z możliwością zastosowania do SDR, ogólnie najvardziej polecany model. W zestawie była mała antenka, jakieś 10cm, radio FM łapie świetnie, ale okolice 170mhz już bardzo, bardzo słabo. Trudno mi się dogrzebać w internecie do jakiejś prostej, szybkiej do zrobienia, prowizorycznej anteny, żeby zwiększyć sygnał. Co ciekawe znajomy ma baofenga uv-5r i tam antena jest równie mała, a zbiera mu
  • Odpowiedz