Wpis z mikrobloga

Mirki, jedziemy z kolejnym wpisem pod tagiem #budujegrilla. Tym razem zastanawiałem się jak najlepiej zrobić płytę. Stanęło na tym, że na około zrobię "szalunek" z murowanych kamieni, wrzucę trochę drutów i będzie dobrze. Do tego palenisko odrobinę niżej. Wyszło, że płyta ma grubość około 15cm, a sam blat znajduje się na wysokości około 95cm - na stojąco bardzo wygodnie można operować na nim. Najwięcej zabawy było ze zdobyciem płaskich kamieni, a po tym pierwszy raz musiałem użyć w tak dużym zakresie szlifierki do ich docinania. Efekt oceńcie sami, ja jestem bardzo zadowolony.

#majsterkowanie #diy #grill

Poprzednie wpisy:
1. Pierwszy wpis - ogólnie o co chodzi
2. Drugi wpis
3. Trzeci wpis

Wołam zainteresowanych @Mirekzkolega @Zakarin @dociekliwyobserwator + poprzez mirkolisty plusujących ostatni wpis.
loozaque - Mirki, jedziemy z kolejnym wpisem pod tagiem #budujegrilla. Tym razem zast...

źródło: comment_l3ZnADYpHwTCmPBty1waw7FYwaYThGME.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kam15: jeszcze do końca tego nie zaplanowałem. Na pewno będę chciał myjką ciśnieniową wyczyścić cały kamień i przemalować go impregnatem, mam wątpliwości czy dobre będzie aby to wykonać od wewnętrznej strony paleniska... wątpię. Najwyżej zostanie mi 1-2 razy w roku przelecieć myjką ciśnieniową od środka. Nie obawiam się jakichś ogromnych ilości tłuszczu osadzającego się na kamieniu, to nie jest knajpa, gdzie codziennie smaży się kiełby dla 50 osób. Jak grill
  • Odpowiedz
@loozaque: jaki pomyl jest, ale z tego co widze (po tym wpisie) to nie planujez wyciaganego w gore rusztu ? nieco to komplikuje biorac pod uwage jak ja mam u siebie w domu, nie mam Ci za bardzo podeslac, ale mam u siebie zwykla tacke, taka jak blache do pieczenia wylozona pod wedzarnia i pod wszystkimi poprzeczkami gdzie zawieszane jest mieso i cala reszta, to robi robote, serio...tylko kurde, niepredko
  • Odpowiedz
@kam15: ruszt będzie regulowany na korbkę (płynna regulacja, zamiast robienia "półek"). W samo palenisko będę miał wkładaną coś podobnego do tego co napisałeś czyli "blachę", żeby po pierwsze łatwo się opróżniało palenisko z popiołu, a po drugie, żeby tłuszcz, który kapał dał się łatwo wyczyścić. Wcześniej myślałem, że piszesz o tłuszczu, który będzie osadzał się na ściankach i w okolicach komina.
  • Odpowiedz
@HrabiaZet: rejon, gdzie to buduję jest usłany w kamienie. Co więcej dawno temu spalił się stary dom, który był jeszcze pod strzechą i z jego podbudowy pozostały duże ilości kamieni, więc trochę to trochę też recycling. Idziesz do lasu i a tam zamiast grzybów leżą kamienie, wszędzie kamienie. Jeżeli chodzi o kamienie na nadproża/łuki to już nie natura, a bardziej szlifierka kątowa - tego się nie przeskoczy.
  • Odpowiedz
@loozaque: Kurde, zazdroszczę, takich pięknych kamieni nie mogę nawet nigdzie u mnie kupić a bardzo bym chciał już nawet nie mówiąc o tym, że gdzieś sobie leżą o tak o. Zajebisty grill... wrzucaj foty jak skończysz.
  • Odpowiedz