Wpis z mikrobloga

Wielka ściema ekoaktywistów. Dlaczego rośliny GMO stały się ofiarami ataków - znalezisko

GMO, Greenpeace i ekologia. Zachęcam do przeczytania znaleziska.
Fragmenty poniżej:

Są bezpieczne dla ludzi, pomagają walczyć z głodem i przyczyniają się do ochrony bioróżnorodności. Dlaczego zatem rośliny modyfikowane genetycznie stały się przedmiotem nakręcanego przez ekoaktywistów hejtu, a ich uprawy co jakiś czas padają ofiarą ekoterroryzmu?

I właśnie taka sytuacja miała dopiero co miejsce w liczącej około 2 tysiące mieszkańców miejscowości Druelle w południowej Francji. Przeciwnicy GMO oraz przedstawiciele biznesów opierających się na rolnictwie ekologicznym zniszczyli liczącą mniej więcej 2 hektary eksperymentalną uprawę słonecznika. Skandaliczne sceny zostały uwiecznione na nagraniu, a właściciel plantacji – firma R. A. G. T. Seeds – poinformował natychmiast, że zniszczone rośliny nie były zmodyfikowane genetycznie.

Przyczyn, dla których ruchy, organizacje lub firmy są przeciwne stosowaniu GMO, czasem posuwając się do aktów ekoterrorystycznych, a na co dzień wprowadzających w życie fake newsy na ten temat, jest co najmniej kilka. Do głównych należy niechęć rolnictwa ekologicznego lub organicznego do roślin GMO. Ta niechęć ma jednak w dużej mierze przyczyny merkantylne. Niska produktywność organicznych upraw nie ma szans w konkurencji z rolnictwem konwencjonalnym czy tym bardziej biotechnologicznym. I nie chodzi tutaj o małe pieniądze i nieduże biznesy – koncerny produkujące żywność ekologiczną osiągają gigantyczne dochody w wielu krajach na całym świecie.


#swiat #ekonomia #nauka #technologia #biologia #gmo #genetyka #biotechnologia #zywnosc #jedzenie #neuropa - grafika z FP Neuropa; #ekologia #mikroreklama
MalyBiolog - Wielka ściema ekoaktywistów. Dlaczego rośliny GMO stały się ofiarami ata...

źródło: comment_cPwdz5XIODwE8IkyDUTISEDjnjNOwg2L.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@MalyBiolog: Na potwierdzenie, czy GMO faktycznie nie powoduje szkód na zdrowiu, trzeba poczekać jeszcze co najmniej ze 30 lat, a co ciekawe, jakoś ostatnio np. lawinowo rośnie liczba osób z nietolerancją glutenu co się łączy ze spożywaniem produktów zawierających np. pszenicę GMO. Nie popieram działań ekoterrorystów, ale koncerny takie jak Monsanto też mają bardzo dużo za uszami (choćby niedawna wygrana w sądzie chorego na raka ogrodnika, w przypadku którego stosowanie
  • Odpowiedz
@OSH1980: Większość upraw GMO to rośliny odporne na herbicydy. Szkopuł polega na tym, że same rośliny nie są szkodliwe, natomiast szkodliwe są olbrzymie ilości herbicydów, które są wylewane na takie uprawy, a które później znajdują się w tym, co jemy. Oczywiście, do badania przedstawia się zmodyfikowane rośliny bez herbicydów, i to przechodzi testy.
  • Odpowiedz