Ja pitolę, rozpada się grób mojej babci, poprzesuwały się te bloki na których wszystko stoi, ma już około 40 lat, no i moja mama z siostrami postanowiła postawić nowy pomnik, koszta i tak są wysokie, a one ze swojej renty czy emerytury zbyt wiele nie mają. No ale dobra, udało się z polecenia znajomego najtańszy nagrobek wybrać w całym powiecie. I teraz jadą załatwiać zezwolenie od księdza... na przebudowę... za które muszą zapłacić księdzu... i to 250zł. To jest k---a żart, za wszystko biorą kasę gdzie tylko można, a potem widzisz takiego księdza jak wyjeżdża nowym harlejem czy Audi spod kościoła.
Podobno w innych parafiach są różne opcje i Kościół z góry tego nie narzuca parafiom: 1. co łaska 2. 10-20% od ceny nowego pomnika (WTF! więc jak są nagrobki za 10k, to taki ksiądz przytula nawet 2 tysiące) 3. za darmo
Serio kurna, dać staremu dziadowi w sutannie 250 zł za wydrukowanie i podpisanie jednego j------o pisemka. Pluję na taką religię i cieszę się, że się od tego wszystkiego dawno odciąłem... #bekazkatoli #katolicyzm #kosciol
dać staremu dziadowi w sutannie 250 zł za wydrukowanie i podpisanie jednego j------o pisemka.
@mat1989: ja się nie znam na kwotach i nie wiem ile powinien wziąć ksiądz za to, ale pamiętajmy, że cmentarz jako taki też należy utrzymać. Potrzeba kasy na ścinanie trawy, ogarnięcie powierzchni, położenie/wymianę kostki brukowej, wywóz śmieci.
@mat1989: jak się dowiedziałam że moja babcia musiała zapłacić temu magowi w kiecce 1000 zł za pogrzeb dziadka, to myślałam że mnie rozsadzi. Babcia ma 700 zł renty o czym ten pajac wiedział bo to mała wiocha. A i na ostatniej wizycie dowiedziałam się, że mu jeszcze płaci za jakieś msze (stówa za mszę) w intencji dziadka, bo ksiądz gwarantuje że dzięki temu świętej pamięci wyjdzie szybciej z czyścca. Bierze
@mat1989: Ja byłem niedawno na pogrzebie mojej chrzestnej. Okazało się, że godzina pogrzebu to nie godzina pogrzebu, tylko mszy za zmarłą. Czekałem więc cierpliwie przed kaplicą aż skończą czarowanie, jednak drzwi były otwarte więc słyszałem ci się dzieje w środku. No i w pewnym momencie jakiś pachołek głównego maga wychodzi z tacą i zaczyna żebrać od ludzi pieniądze. Przecież to była opłacona przez rodzinę ceremonia! To już naprawdę trzeba mieć
@nama moja babcia, też już starsza kobieta - 81 lat na karku, po śmierci dziadka u tych czarnych śmieci wykupiła jakiś pakiet wielu nabożeństw za jego duszę w cenie 3k. To jest nienormalne moim zdaniem i podpada pod oszustwo...
ja się nie znam na kwotach i nie wiem ile powinien wziąć ksiądz za to, ale pamiętajmy, że cmentarz jako taki też należy utrzymać.
@salvador_w_dali: Owszem, ale czarne gnoje mają monopol, miejsce już swoje kosztuje a nie mogę na przykład prochów dziadków postawić na kominku czy w ogródku bo przepisy zabraniają. Zlikwidować monopol, czarnych i wtedy niech sobie dyktują ceny.
@LichoToWie: mój brat ma narzeczoną której babcia co miesiąc płaci 1300 zł za te czary. Nawet im oko nie drgnie kiedy wyciągają łapę po kasę od tej już nie do końca ogarniającej kobiety. Rodzina nie potrafi nad tym zapanować, podobno nawet kilka razy byli z prośbą u księdza czy jak mu tam żeby nie brał już od niej pieniędzy bo babcia prawie wszystko przewala na te msze i radio maryja
@salvador_w_dali: I dlatego wykupujesz za grubą kasę miesjce na cmentarzu, po czym jeszcze płacisz za pogrzeb i co 20 lat dorzucasz tysiaka. Fakt, że chcą jeszcze % wartości pomnika czy jakąkolwiek kasę więcej to po prostu s-----------o i chciwość. BO MIEJSCE JUŻ DO CIEBIE NALEŻY. Masz tak zwaną Kartę Grobu, możesz na nim stać i robić co chcesz, niech wzywa policję.
@salvador_w_dali: to placisz za miejsce, jest cennik. Dalbym 250 tylko pod warunkiem otrzymania paragonu albo faktury.
U mnie najlepszy jest proboszcz, drze jape ze jak ktos stoi na zewnatrz kosciola to sie nie liczy i tak nie mozna, a 10 min pozniej wysyla tam pacholka z taca na ofiare xD
@The_Siuks: ja w sumie tak. Na c--j mi, żeby ktoś przychodził, stawał dwa metry nad moim rozpadającym się truchłem i sobie humor psuł, bo rozpamiętywanie zmarłej osoby raczej należy do smutnych rzeczy. O ile w ogóle ktoś chciałby przychodzić, ale to moja sprawa. Przysięgam, że jeśli ktoś nie uszanuje mojej woli i po śmierci odprawi mi katolicki pogrzeb i da siano księdzu, bo
@Nidor: ja mam podobnie, powiedziałem w rodzinie, że najlepiej to mnie skremować, wszystko po taniości, a jakby im się już nawet nie chciało to mogą mnie w-----ć za miasto gdzieś do lasu, w------e po śmierci xD właśnie wróciłem z mamą z kancelarii (piękny dwupiętrowy domek sobie ksiądz postawił), 250zł poszło, moja mama zagadała a co gdyby ona teraz zmarła i musiałbym ja ją pochować, na to on: 1300zł, no a
@mat1989: jak mój ojciec zmarł to pan ksiundz ogłosił że nie wyprawi pogrzebu bo już on dobrze pamięta, że najstarsze z trojga dzieci (czyli ja) było przed ślubem. Za podwójna stawkę już mógł o tym zapomnieć. Ofkors nie miał żadnych skrupułów żeby te pieniądze brać od bezrobotnej wdowy z trójką małych dzieci na karku.
@nama to sie kwalifikuje to zgloszenia do kurii. Jesli pan ksiadz wie, ze te "datki" wyraznie wplywaja na jej zycie i nie ma na leki to powinni zainterweniowac. Nawet jak to ksiadz diecezjalny to powinno podzialac (pogrozcie tefałenem czy innym faktem).
@The_Siuks ja bym mogla byc, wyjac wszystko co die nada na organy a reszte spalic i... cokolwiek z tym zrobic. Wola moich bliskich.
@mat1989 sa tacy co biora X zl za otworzenie bramy cmentarza. A sa tacy? Ktorzy ja zamykaja zaraz za ekipa i ta zeby wyjechac, znow musi miec otworzone, czyli pobierana jest oplata :/
Podobno w innych parafiach są różne opcje i Kościół z góry tego nie narzuca parafiom:
1. co łaska
2. 10-20% od ceny nowego pomnika (WTF! więc jak są nagrobki za 10k, to taki ksiądz przytula nawet 2 tysiące)
3. za darmo
Serio kurna, dać staremu dziadowi w sutannie 250 zł za wydrukowanie i podpisanie jednego j------o pisemka. Pluję na taką religię i cieszę się, że się od tego wszystkiego dawno odciąłem...
#bekazkatoli #katolicyzm #kosciol
@mat1989: ja się nie znam na kwotach i nie wiem ile powinien wziąć ksiądz za to, ale pamiętajmy, że cmentarz jako taki też należy utrzymać. Potrzeba kasy na ścinanie trawy, ogarnięcie powierzchni, położenie/wymianę kostki brukowej, wywóz śmieci.
A i na ostatniej wizycie dowiedziałam się, że mu jeszcze płaci za jakieś msze (stówa za mszę) w intencji dziadka, bo ksiądz gwarantuje że dzięki temu świętej pamięci wyjdzie szybciej z czyścca.
Bierze
Przecież to była opłacona przez rodzinę ceremonia! To już naprawdę trzeba mieć
@salvador_w_dali: Owszem, ale czarne gnoje mają monopol, miejsce już swoje kosztuje a nie mogę na przykład prochów dziadków postawić na kominku czy w ogródku bo przepisy zabraniają. Zlikwidować monopol, czarnych i wtedy niech sobie dyktują ceny.
Fakt, że chcą jeszcze % wartości pomnika czy jakąkolwiek kasę więcej to po prostu s-----------o i chciwość.
BO MIEJSCE JUŻ DO CIEBIE NALEŻY. Masz tak zwaną Kartę Grobu, możesz na nim stać i robić co chcesz, niech wzywa policję.
U mnie najlepszy jest proboszcz, drze jape ze jak ktos stoi na zewnatrz kosciola to sie nie liczy i tak nie mozna, a 10 min pozniej wysyla tam pacholka z taca na ofiare xD
@The_Siuks: ja w sumie tak. Na c--j mi, żeby ktoś przychodził, stawał dwa metry nad moim rozpadającym się truchłem i sobie humor psuł, bo rozpamiętywanie zmarłej osoby raczej należy do smutnych rzeczy. O ile w ogóle ktoś chciałby przychodzić, ale to moja sprawa. Przysięgam, że jeśli ktoś nie uszanuje mojej woli i po śmierci odprawi mi katolicki pogrzeb i da siano księdzu, bo
@nama: nie przezywaj i tak za pogrzeb ostatecznie zus zapłacił
właśnie wróciłem z mamą z kancelarii (piękny dwupiętrowy domek sobie ksiądz postawił), 250zł poszło, moja mama zagadała a co gdyby ona teraz zmarła i musiałbym ja ją pochować, na to on: 1300zł, no a
@mat1989 sa tacy co biora X zl za otworzenie bramy cmentarza. A sa tacy? Ktorzy ja zamykaja zaraz za ekipa i ta zeby wyjechac, znow musi miec otworzone, czyli pobierana jest oplata :/