Wpis z mikrobloga

Hej! Dziś zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym przepisem na sos boloński z makaronem tagliatelle, prawdopodobnie najlepszy włoski sos

Przepis jest bardzo prosty i z wykonaniem go poradzi sobie chyba każdy. Cały sekret tkwi w długim gotowaniu. Większość składników z łatwością dostaniecie w większości polskich marketów, problem może być jedynie z panchettą ale ją można spróbować zastąpić zwykłym boczkiem. W znalezisku vlog z gotowaniem, w powiązanych link do klasycznego przepisu w wersji pisanej.

Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i urozmaici waszą kuchnię. Jak zawsze czekam na zdjęcia waszych potraw (oznaczajcie mnie). W znalezisku jako komentarz również wyniki ostatniego konkursu kulinarnego.

Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi pytajcie tutaj, w wiadomości prywatnej lub w komentarzach. Każdemu postaram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy i umiejętności.

Osoby, które chcą, aby wołać je do kolejnych przepisów proszę o plusowanie komentarza poniżej.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
_______________________________________________
Wołam zainteresowanych, którzy wyrazili chęć wołania. Jeśli ktoś nie chce być wołany proszę o wiadomość prywatną.

PS Jak chcecie można też obserwować tag #kuchniamg78, gdzie trochę częściej będą pojawiać się jakieś przepisy
PPS Zapraszam również na mój tag podróżniczy #roadtripbus
Pobierz
źródło: comment_5KoljfowYWSJSKdiFXPCfJZXwN0fhNPs.jpg

Czy robiłeś kiedyś sos boloński?

  • Tak, gotowałem go ponad godzinę 25.8% (344)
  • Tak, przez mniej niż godzinę (pasta la vista!) 42.1% (561)
  • Nie 32.0% (426)

Oddanych głosów: 1331

  • 137
@rudiok-
Przestań pieprzyć, tylko jasno udowodnij nam, że większość autentycznych bolońskich przepisów woła wyłącznie o czerwone wino a białe to profanacja, bo taki wydźwięk ma twój wysryw.
Ja natomiast twierdzę, że nie tylko większość włoskich przepisów mówi ogólnie o winie wytrawnym, ale nawet częściej o białym niż czerwonym (chociaż niektórzy preferują czerwone).
A ty ignorancie piszczysz, z pewnością amatora-mądrali, że przestałeś czytać po zdaniu o białym winie, bo to niby "gwałcenie tradycyjnych
@pomarancza3000: wytłumaczę to jak autystycznemu 8-latkowi - jest pewna zupa w Polsce, którą można zrobić z zakwasu z mąki pszennej i zakwasu z mąki żytniej. Ta pierwsza nazywa się barszcz biały, ta druga żurek. To, że istnieje rzesza debili, którzy będą robić żurek z mąki pszennej powoduje jedynie uśmiech zażenowania pod nosem tych co się znają. Tak samo jak uśmiechają się do tych co do ragu bolognese dodają białe wino -
@rudiok-
Kolejny raz: Udowodnij, że oryginalne bolońskie przepisy wołają wyłącznie o czerwone i uznają białe za profanację. Nikogo twoje kubki smakowe tu nie obchodzą. Pisz o faktach i o tradycyjnej kuchni włoskiej a nie o preferencjach. Włoska akademia kulinarna, która w 1982 roku wpisała oficjalną wersję z białym winem jest autystyczna a jakiś nędzny mądrala znad Wisły wie lepiej od Włocha i mu białe wino do czerwonego mięsa nie pasuje? Nie umiesz