Wpis z mikrobloga

W Niemczech jak powiesz że zarabiasz 2000 euro to możesz oczekiwać co najwyżej na pytanie "w którym magazynie zamiatasz?". A w Polsce? W Polsce jak #!$%@? w lesie, jak zarabiasz złotówkową równowartość 2000 euro to Morawiecki już Ci zerka w portfel, bo zarobki na poziomie 2k eur w tym państwie teoretycznym są traktowane jakbyś był #!$%@? bogaczem, drugim #!$%@? Kulczykiem

Błagam Was, przestańcie być niewolnikami

I nie głosujcie więcej na PiS, bo od tego co obecnie #!$%@?ą do zakładania gułagów jest już niedaleko.

#zarobki #pracbaza
  • 77
W Niemczech jak powiesz że zarabiasz 2000 euro to możesz oczekiwać co najwyżej na pytanie "w którym magazynie zamiatasz?"

@dziki: Już nie przesadzaj, tak dobrze w Niemczech nie ma. Minimalna to 8,84€/godzine czyli ~1415€ Brutto i tyle zarobi się zamiatając magazyn. Później się ludzie naczytają i są w szoku jak przyjeżdżają do Niemiec, że zarobki nie są przeliczane 1PLN to 1€.
@dziki: zresztą zobacz sobie sam

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Poland&city1=Warsaw&country2=Germany&city2=Berlin&displayCurrency=EUR

Average Monthly Net Salary (After Tax):
Warszawa: 916.57 € (3,922.28 zł)
Berlin: 2,064.37 € (8,834.04 zł)

You would need around 3,411.70€ in Berlin to maintain the same standard of life that you can have with 2,196.62€ (9,400.00zł) in Warsaw (assuming you rent in both cities). This calculation uses our Cost of Living Plus Rent Index to compare cost of living. This assumes net earnings (after
@glonstar: dobrze. masz rację. ale jednak kilka ale:
- od kiedy kaczyński i jego świta bawią się w rządzie? to, że oni po raz drugi dorawali sie do władzy, to rozumiem, że oznacza, że id od 40 lat w polityce nie ma tak? czemu wtedy jakoś nie walczyli o lepszą polskę?
- rządzą teraz od dwóch lat, napisz mi wiec proszę, jak realnie, mając wreszcie pełną władzę, wpłyneli na poprawę jakości
@dziki: nie prawda z tym 2k ojro w Niemczech, wiele rodowitych ludzi nie ma takich wypłat tam (mam rodzinę tam to wiem), blizej 1300-1500 ojro to tak, ale nie 2k (i mowie o zwykłej pracy jakich wiele u nas w kraju np zwykła biurowa 8h dziennie i do domu; nie na specjalistycznych stanowiskach i bez nadgodzin np na magazynach), a Polska to taki raj dla zagranicznych korpo, moga zaplacic 3x mniej