Porównania "Kleru" do "Spotlightu" są niezmiernie zabawne ( ͡°͜ʖ͡°)
Spotlight przedstawił patologię kościoła z wręcz dokumentalną wrażliwością i nie bazując na najniższych instynktach antyklerykałów. Twórcy tego filmu nie zniżyli się do poziomu, by ludzie wychodząc z kina myśleli w duchu "ano właśnie i dlatego zostałem ateisto !!!1!11!!!"
Kler już widać, że będzie kalką Drogówki, Wesela i Domu Złego. I o ile te dwa ostatnie filmy cenię, o tyle można powiedzieć już o Smarzowskim - król jest nagi. Nagi, bo bez podkręcania patologii do granicy absurdu, nie jest w stanie przyciągnąć uwagi widza. Smarzowski przestał być świeży, ale też wiarygodny. No jeśli przepisuje on do dialogów teksty zerżnięte z internetu - to sorry, ale to jest już poziom Papryka Vegi.
Koniec końców jedni uznają ten film za "nagą prawdą o kościele", a drudzy wspomną coś o "lewactwie prześladującym katolików". Ale ostatecznie nikogo to nie pobudzi do refleksji.
Smarzowski wyrzyga się na widzów, a ludzie zadowoleni jeszcze będą wycierać wymiociny z twarzy, stwierdzając, że w końcu ktoś bez ogródek przedstawił gorzką prawdę o nich samych.
PS. Swoją opinię oczywiście oparłem na zwiastunie. Jeśli film będzie czymś innym - odszczekam to wszystko. Ale jakoś nie spodziewam się cudów w tym temacie. #film #kler #smarzowski
@waro: Sam jestem antyklerykałem, ale na to coś zwane "Klerem" na pewno nie pójdę. Przekoloryzowana propaganda bez żadnego dokumentalnego potwierdzenia. Niestety głupie społeczeństwo lubi takie kino jak Botoks, Drogówka czy Kler, gdzie pokazuje się daną grupę społeczną w jak najbardziej upodlony i nierealny sposób.
@BajerOp: Oczywiście. Przy czym jednocześnie jest to film opiniotwórczy, społeczeństwo po obejrzeniu znowu będzie uważać, że poznało P R A W D Ę o kościele, jak po każdym tego typu.
@sejsmita: Ale ja nie uważam Spotlight za wybitne dzieło kina. Ale subtelnie podszedł do tematu. Kler natomiast wydaje się że, za swój cel postawił sobie jazdę jak najbardziej po bandzie.
Też mi się wydaje, że zwiastun został celowo podkręcony pod styl Vegi, ale kurde - te pojedyncze sceny w zwiastunie nie wzięły się z kosmosu...
@waro: masz racje, trailer taki mocno Vegowy, ale ogólnie jest ma tragedii. Na pewno nie można oceniać filmów po trailerze i raczej zawitam na nim w kinie. Jedyne co mi się nie podoba, razi w ucho i mam nadzieje, że nie zawojuje filmem to #heheszki wstawki z internetów. Strasznie nie lubie jak humor internetowy, chanmowę itp przenosi się do reala... Wychodzi to strasznie sztucznie.
@waro Naprawdę ktoś jeszcze czuje się zaskoczony stylem Smarzowskiego? Moim zdaniem ostatecznie to będzie jakiś dramat/kryminał połączony z klasycznymi bekowymi wstawkami. Zwiastun mimo wszystko robi chyba więcej złego niż dobrego, pomimo tego, że przyciągnie do kina rzesze skrajnych antyklerykałów. Sam opis wskazuje już na nieco inne kino: "Przed kilkoma laty tragiczne wydarzenia połączyły losy trzech księży katolickich. Teraz, w każdą rocznicę katastrofy, z której cudem uszli z życiem, duchowni spotykają się,
Spotlight przedstawił patologię kościoła z wręcz dokumentalną wrażliwością i nie bazując na najniższych instynktach antyklerykałów. Twórcy tego filmu nie zniżyli się do poziomu, by ludzie wychodząc z kina myśleli w duchu "ano właśnie i dlatego zostałem ateisto !!!1!11!!!"
Kler już widać, że będzie kalką Drogówki, Wesela i Domu Złego. I o ile te dwa ostatnie filmy cenię, o tyle można powiedzieć już o Smarzowskim - król jest nagi. Nagi, bo bez podkręcania patologii do granicy absurdu, nie jest w stanie przyciągnąć uwagi widza. Smarzowski przestał być świeży, ale też wiarygodny. No jeśli przepisuje on do dialogów teksty zerżnięte z internetu - to sorry, ale to jest już poziom Papryka Vegi.
Koniec końców jedni uznają ten film za "nagą prawdą o kościele", a drudzy wspomną coś o "lewactwie prześladującym katolików". Ale ostatecznie nikogo to nie pobudzi do refleksji.
Smarzowski wyrzyga się na widzów, a ludzie zadowoleni jeszcze będą wycierać wymiociny z twarzy, stwierdzając, że w końcu ktoś bez ogródek przedstawił gorzką prawdę o nich samych.
PS. Swoją opinię oczywiście oparłem na zwiastunie. Jeśli film będzie czymś innym - odszczekam to wszystko. Ale jakoś nie spodziewam się cudów w tym temacie.
#film #kler #smarzowski
źródło: comment_7rr8dSOPoSdHXI7lXLmiI59S4wSbOmQD.jpg
PobierzTeż mi się wydaje, że zwiastun został celowo podkręcony pod styl Vegi, ale kurde - te pojedyncze sceny w zwiastunie nie wzięły się z kosmosu...