Aktywne Wpisy
bobsley33 +195
#p0lka
ale mnie takie typIary #!$%@?,gdyby ten pies kogos zaatakowal to tymi patykami napewno by go utrzymala
ja #!$%@?
#psiarze #pies #rozowepaski #logikarozowychpaskow
ale mnie takie typIary #!$%@?,gdyby ten pies kogos zaatakowal to tymi patykami napewno by go utrzymala
ja #!$%@?
#psiarze #pies #rozowepaski #logikarozowychpaskow
vanguard +96
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Najbardziej przerażająca chmura świata. Grzyb atomowy po eksplozji ''Little Boya'' nad Hiroshimą, 6 sierpnia 1945 roku. Zdjęcie pochodzi z filmu nagranego z pokładu B-29 ''Enola Gay'', pilotowanego przez płk Paula Tibbetsa, w trakcie zrzutu. Bombę uzbroił o 7:30 rano kontradmirał WIlliam S. Parsons, o 8:15:19 bombardier płk Thomas Ferebree dokonał zrzutu. Bomba, nazwana pieszczotliwie po zmarłym prezydencie Roosevelcie ''Chłopczyk'' eksplodowała 508 metrów, nad dziedzińcem szpitala Shima o godz. 8:16:02. Wybuch miał moc 16 kiloton, osoby znajdujące się w epicentrum wybuchu dosłownie wyparowały, zaś od temperatury topiły się nawet najtwardsze metale. Im dalej od epicentrum, tym skutki były bardziej widoczne: potwornie poparzeni ludzie, ze spływającą z ramion skórą, wypływającymi gałkami ocznymi, z powbijanymi w ciała odłamkami metalu, szkła i drewna, snuli się później po ulicach miasta, powoli umierając. Niektórzy skakali do wody, próbując się chronić przed kulą ognia. Lekkie japońskie domy spłonęły jak papier, zaś wiele zmiotła fala uderzeniowa. Niezliczone liczby ludzi zachorowały na chorobę popromienną, której skutki są odczuwalne u niektórych aż po dziś. W ataku atomowym zginęło około 90 tysięcy ludzi, co stanowiło 1/3 populacji miasta. Z 76 tys. budynków zniszczonych zostało 70 tys.
Żaden z Amerykanów, stanowiących załogę ''Enola Gay'' nie miał wyrzutów sumienia. Awansowany na generała Paul Tibbets zmarł 1 listopada 2007 roku, płk Thomas Ferebree - 16 marca 2000 roku, adm. William Parsons - 9 grudnia 1953 roku, zaś ostatni członek B-29, major Theodore Van Kirk - 28 lipca 2014 roku. Z mojej perspektywy zrzucenie bomb atomowych było już niepotrzebne i krytykowało je wielu samych Amerykanów - w tym generał MacArthur. Japonia już od kilku miesięcy próbowała się poddać. Daleko od Japonii, w kremlowskich murach wąsaty zbrodniarz zdobył się na bardzo rzadkie u siebie współczucie i chyba jedyne wobec innego narodu. Stalin, chociaż nienawidził Japonii z całego serca, zrzucenie bomby nazwał barbarzyństwem. Twórca bomby A, Robert Oppenheimer ze łzami cieknącymi z oczu czytał później skutki działania swojego dzieła. Nigdy sobie nie darował, że stworzył coś tak potwornego.
Kiedy patrzę na to zdjęcie, nachodzi mnie refleksja. W 1939 roku świat wkraczał do wojny na koniach, z szablami i lancami, kiedy zaś ją kończył - posiadał samoloty odrzutowe, rakiety, noktowizory i broń atomową. Niebywały jest rozwój techniki... i przerażający.
Autor postu: [II wojna światowa w kolorze](https://www.facebook.com/II-wojna-światowa-w-kolorze-674008299310624/)
#iiwojnaswiatowa #gruparatowaniapoziomu #qualitycontent #historiajednejfotografii #zdjeciazwojny
https://mises.org/library/hiroshima-myth
https://www.ihr.org/jhr/v16/v16n3p-4_Weber.html
@Mleko_O: Również kończyli ją na koniach, (np. Niemcy)
Japończycy chcieli walczyć nawet po obu bombach atomowych: youtube.com/watch?v=U0kII5dUXKg. A MacArthur jakoś nie miał później skrupułów, gdy proponował użycie broni atomowej podczas wojny w Korei.
@wisztom Japończycy chcieli skapitulować już przed zrzuceniem bomb co potwierdza w swoich wspomnieniach właśnie MacArthur. Korea to zupełnie inna para kaloszy
@LDevil Oczywiście, ale mówimy
Działania wojenne trwają do końca. Nikt nie zatrzymuje się z myślą, że "może za dwa tygodnie żółtki się poddadzą". Tam ginęli ludzie z dnia na dzień. Może Japońce by pomyślały "ooo, już nie bombardują - walczymy dalej"?
Nie wiadomo. Poddali się po bombardowaniu a nie przed i
@Mleko_O: Tym ludziom też się zrobiło cieplej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gość ma rację. Wojna jest straszna, jednak jeżeli zabijając x-ludzi możemy ją skończyć, gdy alternatywą jest np. 10*x, to logiczne, że wybiera się pierwsze.
#pdk
@FrasierCrane: Ach Ty śmieszku ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tyle, że wojnę można było skończyć bez użycia atomu. Ale jak ktoś jest duży i bezkarny to mając całkiem nową zabawkę przecież jej nie schowa w magazynie
@HonyszkeKojok: Całe życie w błędzie O_o
Wymordowano cywilów.
Mieli do tego "prawo" pod względem moralnym i wojennym. Amerykanie byli katami, ale to Japończycy wydali na siebie wyrok.
„Humanisto” od siedmiu boleści.
Skala Hiroszimy i Nagasaki ma się nijak do okrucieństwa