Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #samochody #opel #mechanikasamochodowa #vectra

Słuchajcie miareczki posiadam stary poczciwy Opelek. Wszystko było dobrze do okresu kilku dni temu kiedy to samochód chyba zróbil sobie woodstock i poprostu pije olej litrami. Usłyszałem jakieś dziwne dźwięki po odpaleniu auta dodałem lekko gazu i cisza. No dobra to jedziemy pojechałem jakieś 30-50 kilometrów wróciłem odpalam i coś stuka. Zaglądam coś mnie podkusiło do bagnetu patrze niema oleju. WTF! Tosz to było 4 litry nalane, załamanie ze zatarłem silnik już łzy w oczach odpalam wałki jeszcze chrobotają lekko ale się udało jest olej jest moc jedź. Z ciekawości patrze wczoraj znikło 2 litry oleju na powiedzmy 100 kilometrów zrobionych w tydzień. Rura nie jest ani tłusta ani nic po gazowaniu nie widać jakiś chmur czy coś. Pod autem niema wycieków jest moc zbiera się itd 4 ludzi juz oglądało i nikt niewie co się dzieje z olejem. Jest to przypadek , niewytłumaczalny racjonalnie. Pacjent to X16XELy
a-lexis - #motoryzacja #samochody #opel #mechanikasamochodowa #vectra 

Słuchajcie ...

źródło: comment_UfG8GCLpLHWzb9phPaAKsSGuEAj6sJ5c.jpg

Pobierz
  • 28
@amath: no dobra ale dopuszczalne jest jaranie itra na tysiaka i spoko jestem w stanie to zaakceptować bez żadnego ale i dolewać kulturalnie. ale tak jak teraz to spalił 2 lity kurła. płyn sprawdzałem jest czysty ma tylko osady od kamienia ale miał zawsze. auto ma rok przytargane z dojczów
@a-lexis: no litr na tysiaka to jest niedopuszczalne właśnie... przy takim zużyciu silnik kwalifikuje się do remontu. dopuszczalne to jest litr na 10k km...

coś gdzieś poszło, jedź do mechanika niech Ci zmierzy kompresję to Ci coś już powie, w sensie jak bardzo kosztowne to będzie
@mandragora310: true, byle ktoś ogarnięty tą kapitalkę robił. znajomy w astrze II 1.6 8v ( czyli teoretycznie nic prostszego być nie może... ) po kapitalce miał zużycie oleju na poziomie litra na 1000 właśnie :D
@amath: ale tego litra bym bez zadnego problemu zaakceptował. bo ja rocznie max 10 k robię lałbym ten sam olej i by było spoko de facto. a jak teraz te upały maja wpływ ?
@TyWidziszINieGrzmisz: noo chyba tak bo te 140 k co pokazywał licznik i książka aż ciężko mi uwierzyć... japitole ale lipa i co to tak nagle coś się rozszczelniło ze aczeło go chlac tak ten oley ? czyli co moje 850 euro poszło sie je*ać ?
@a-lexis: generalnie litr na 1000 oznacza, że silnik jest już zużyty i łyka albo na uszczelniaczach albo na cylindrach. w oplach zwykle na cylindrach. chociaż po tak nagłym skoku zużycia powiedziałbym że może uszczelniacz / uszczelniacze się poszły #!$%@?ć.

podjedź do mechanika i niech próbę olejową sprężania zrobi
@TyWidziszINieGrzmisz: ty no ale ja sam tego raczej nie ogarnę a tak 1500-1700 trzeba zapłacić. kupiłem moto doktora narzazie takiego lepszego i trzeba zobaczyc czy to coś pomoze. bo naprawde nie usmiecha mi sie naprawiac tego motoru za tak grube cebuliony :| aaa napisałem post bo moze ktoś miał z tym tez "przeboje"
@TyWidziszINieGrzmisz: nie mam narzędzi wiedzy tez ale wiedza to komputer internet flaszka wódki i jazda. poza tym skąd ja będę wiedział co to mi za silnik przyjdzie ( nawet pojade popatrze) ten na pierwszy rzut oka tez super. i jak zmienić to już na 1.8 już ponoć bez tych problemów. narazie kupiłem ten lepik + 5 litrów oleyu. mam nadzieje ze da sie to ogarnac ( jako tako)
@Ciasto_hirol: niema nic sprawdzałem. tylko rano jak go się odpali to trochę popierdzi (auto ma 18 lat to ma prawo pierdnac) potem wszystko ustaje ryra wydechowa nie jest mokra tłusta czarna itd...
@Ciasto_hirol: ty no ale jak są walniete pierscienei np to powinien kopcic a tu nic lekki pierdel jak przy odpaleniu... nie rozumiem tego juz 4 ludzi patrzyło na ten silnik i nie potrafią wytłumaczyć co sie dzieje z olejem. zrobie jeszcze by ktos za mną pojechal jutro a ja będe deptał pod czerwone pole.