Wpis z mikrobloga

@Paula_pi: Przymierze Abrahama z Bogiem, księga Rodzaju

Potem Bóg rzekł do Abrahama: «Ty zaś, a po tobie twoje potomstwo przez wszystkie pokolenia, zachowujcie przymierze ze Mną. Przymierze, które będziecie zachowywali między Mną a wami, czyli twoim przyszłym potomstwem, polega na tym: wszyscy wasi mężczyźni mają być obrzezani; będziecie obrzezywali ciało napletka na znak przymierza waszego ze Mną. Z pokolenia w pokolenie każde wasze dziecko płci męskiej, gdy będzie miało osiem dni,
@NDSS chodzi o spolecznosc Żydów. Czyli, każdy nieobrzezany mężczyzna nie może być Żydem (w sensie wyznania), nie pochodzenia oczywiście.
O Niebie i zbawieniu nadal ani słowa.
Ale nie martwcie się, następna zarzutka na pewno wam się uda
chodzi o spolecznosc Żydów. Czyli, każdy nieobrzezany mężczyzna nie może być Żydem (w sensie wyznania), nie pochodzenia oczywiście.

O Niebie i zbawieniu nadal ani słowa.

Ale nie martwcie się, następna zarzutka na pewno wam się uda

@Paula_pi: hmmm czyli w sumie cały stary testament można wywalić do kosza bo jest skierowany do żydów
xDDDD
@ppiasq: Słuchaj też jestem trollem tzn bywam ale jeśli chcesz robić naprawdę dobre prowokacje musisz się do tego przygotować. Akurat tu sobie wybrałeś ciężki temat bo Biblia to obszerna książka i trzeba ją na prawdę dobrze znać, żeby znaleść dobra zarzutke.
@Piottix nie wiem po co dodajesz xDDDD ?
Skoro Jezus w Nowym dał to samo do zrozumienia, że teraz stare prawo przeminęło i on przekazuje nowe.
@Paula_pi: Czemu? z cytatami o gejach i sodomii nie macie problemów i chętnie padają w dyskusjach. Ale jeśli pojawi się coś bardziej niepasującego do wykładni, to zawsze kończy się to ucieczka w coś w stylu "to tylko metafora" "to było pisane w innych czasach", "różnie można to interpretować" i tak dalej.
@Paula_pi:

W czasie podróży w miejscu noclegu spotkał Pan4 Mojżesza i chciał go zabić. 25 Sefora wzięła ostry kamień i odcięła napletek syna swego i dotknęła nim nóg Mojżesza, mówiąc: «Oblubieńcem krwi jesteś ty dla mnie». 26 I odstąpił od niego [Pan]. Wtedy rzekła: «Oblubieńcem krwi jesteś przez obrzezanie»5.