Aktywne Wpisy
w_glab_przeszlosci +277
Kult wódy na wsi to chyba najgorsza zaraza. Ja osobiście nie piję od kilka lat i to nie po jakichś tam przejściach tylko po prostu popiłem trochę jako nastolatek i widziałem, że alkohol mi nie służy, bo mam słaby żołądek więc w ogóle przestałem pić. Oczywiście dla wszystkich wokół to jest jak jakaś niepełnosprawność. Patrzą na mnie ze zdziwieniem, zachęcają. Młodzi, starzy, bez różnicy. Nawet moja babka, która całe życie męczyła się

SaintWykopek +63
Wątrobka to genialny wynalazek: śniadanie, obiad, kolacja, drugie śniadanie XD. Na ciepło, na zimno, do kanapek. Jeszcze jakie to tanie, za 1kg wątróbki wołowej płace 4-5€. (。◕‿‿◕。)
#gotujzwykopem #jedzenie #mikrokoksy #silownia #dieta
#gotujzwykopem #jedzenie #mikrokoksy #silownia #dieta

Mint 19, Cinnamon 3.8.6. Grafika: GTX 960M. nvidia-driver-390 (wybrany w Driver MAnager, sam nic nie ściągałem ani nie konfigurowałem)
Nie chodzi o niskie FPS tylko to że obraz szatkuje gdy następuje "jakiś ruch". Gdy w Nvidia X Servers (Prime Profiles) przełączę się na zintegrowaną grafikę od Intela - wideo na YouTube ładnie chodzą. Gdy jestem przełączony na NVIdię , szatkują. W grach zintegrowanej nie testowałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale na NVIDIi też problem. Takie Rocket League chodzi akurat bez szatkowania. Darkest Dungeon - przerywniki filmowe szatkują, w samej grze jedynie tło minimalnie szatkuje jak drużyna przemieszcza się po korytarzu, przy animacjach walki itd nie ma szatkownia. Rise Of Industry - tragedia, przy najmniejszym przewinięciu ekranu obraz szatkuje. The Long Dark - w sumie śmiesznie to wygląda, jak się idzie po prostu przed siebie, to nie szatkuje. Ruch kamerą - nie tragicznie ale jednak zauważalnie szatkuje.
Grafika nawet że się grzeje, ale 55-65 stopni na laptopie to chyba jeszcze nie tragedia. Na Windowsie problemu nie ma, więc sam sprzęt w porządku. Na tym samym laptopie podobny problem, co prawda z YouTube bo gier nie testowałem, występował na Lubuntu, więc wątpię żeby to była wina środowiska graficznego.
Dałoby się coś tu zrobić czy zostaje jednak granie na Windowsie?
#mint #linux
#bojowkaamd #nvidiasrenvidia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@59b862cef4: ja bym powiedział, że o wiele bardziej. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
WARNING: Unable to locate/open X configuration file.
Package xorg-server was not found in the pkg-config search path.
Perhaps you should add the directory containing `xorg-server.pc'
to the PKGCONFIGPATH environment variable
No package 'xorg-server' found
Ale plik powstaje. Mogę go również utworzyć wchodząc w GUI NVIDIA X Server -> X Server Display Configuration -> Save
@59b862cef4: Ta... laptopy z amd... Działa w ogóle bumblebee z amd? (a to dopiero pierwszy z problemów)
@PodprzestrzennyKolektywPizzy: Masz tam GPU intela. To w nim raczej jest problem. Cały obraz przechodzi przez kartę intela nawet jak jest renderowany na Nvidii.
[](https://www.dobreprogramy.pl/Linux-Mint-nowe-wiadomosci-o-Cinnamon-4.0-i-wydaniu-bazujacym-na-Debianie,News,89432.html)
Mają to poprawić. Możesz spróbować zrobić to co tam w artykule opisują (oprócz
ForceCompositionPipeline, wyłączenie VSync).edit
a ok widzę, mimo wszystko wciąż polecam zrobić prosty, nawet 4 linijkowy config xorga dla intela:
http://termbin.com/iy9z
Dobra EOT bo nam się wątek będzie rozwijał w nieskończoność xD