Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 100
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@robertx nie wiem czy ktoś ci to już pisał bo dużo czytania ale: przy takiej ilości kur za miesiąc na wybiegu nie będziesz miał już trawy tylko samo błoto więc proponuję zrobić drugi i zmianować dla świeżej trawy ewentualnie będziesz musiał kości świeżą trawę kosą ręczna dla nich.

Pomysł świetny osobiście mam 15 kur niosek 5 brojlerów i jednego koguta. Dla dużych kur fajną opcją jest kogut lilipup. Są bardziej waleczne
  • Odpowiedz
@robertx: olej pośredników, tu nie chodzi żeby stać i sprzedawać tylko umawiaj się przez fb, jest pełno grup jakiś miejscowości gdzie można się ogłosić i się dogadać co do zamówienia umawia sz się na godz powiedzmy 18:00 że będziesz w danym miejscu z daną ilością przez np godzinę i tyle. Na 20:00 w innym miejscu i to samo, zarobisz o wiele więcej, jest kosmiczny popyt na jajka swojskie.
  • Odpowiedz
@mirkizwiochy: Może nie będzie tak źle z tym wybiegiem, wszędzie piszą, że jak na jedną kurę jest te 10m2 to tak nie przejada, i na bieżąco odrasta :) Poza tym liczę po żniwach posiać trochę facelii, żeby móc tym dokarmiać :) Dzięki za pomysł z kogutem, na pewno warty uwagi :)

@fankyRoger: Tylko je jeden problem. Zgodnie z litera prawa sprzedaż mogę prowadzić tylko w domu, na bazarze,
  • Odpowiedz
@robertx oby kurnik byl faktycznie szczelny i obys nigdy nie zostawil kur na noc na wybiegu (czasami trudno zagonic ostatnie sztuki i czlowiek odpuszcza wnerwiony), bo przez te siatke lis/kuna wejdzie bez problemu. Moj ojciec trzymal dla jajek do domu kury i bazanty dla funu, ktoregos dnia zaczely ptaszki znikac po jednej-dwie na noc, az nie zostalo nic. Jak i ktoredy nie wiadomo do tej pory.
  • Odpowiedz
@robertx: Szacun i gratulacje. Ileż to ja czasu spędziłam za dzieciaka w kurniku, obserwując zwyczaje niosek, piękne wspomnienia.
Najlepsze wakacje były na wsi u dziadka...
  • Odpowiedz
@robertx: zajebiście Mirku! Mam dziadków na wsi i dla mnie chodowanie kur było zawsze jak simsy w real-life - zrobic domek, posprzatac, nakarmic, zebrać jajka, zaprosić na rosół ( ͡º ͜ʖ͡º) znaleźć dziurę którą właziły te kurły lisy i kuny... także życzę sukcesów i powodzenia! ()
  • Odpowiedz