Wpis z mikrobloga

@bezbekpol: Artykuł 3 PoRD nakłada na ciebie obowiązek stałego zachowania ostrożności i przedsięwzięcia niezbędnych środków w celu niezwłocznego usunięcia zagrożenia spowodowanego również przez inną osobę.
  • Odpowiedz
@bezbekpol: Widać nie do końca rozumiesz. Podobnie jak z pieszym przechodzącym w niewłaściwym miejscu, którego widząc powinieneś zachować szczególną ostrożność i w razie potrzeby się zatrzymać, bo nie można rozjeżdżać ludzi za popełnianie wykroczeń. Co tutaj jest nielogiczne.
  • Odpowiedz
@bezbekpol: "w razie potrzeby " oznacza w razie gdyby się jeden z nich w-----ł ja twój pas, bo jest to możliwe skoro tak jadą środkiem. "Zachować ostrożność" to bardziej zasada ograniczonego zaufania bo widzisz że robią jakieś wykroczenie to mogą zrobić jeszcze jedno - mogą nie znać przepisów.
  • Odpowiedz
"Zachować ostrożność" to bardziej zasada ograniczonego zaufania

@Deno: Zasada ograniczonego zaufania nie polega na tym, że wyobrażasz sobie, że ktoś za chwilę może popełnić wykroczenie, wymusić itp., tylko wręcz przeciwnie, mówi o tym, że powinieneś mieć zaufanie, ale w ograniczonym stopniu, że pozostali uczestnicy ruchu będą poruszać się zgodnie z zasadami.

@bezbekpol: Za bardzo to sobie komplikujesz. Trafiając na takie pytania, zastanów się, co byś zrobił, gdyby spotkała
  • Odpowiedz
@catch: No i właśnie w tym rzecz, że już czasem nie wiem, jak mam myśleć. W realnym życiu raczej nie miałbym problemów, bo po prostu zawsze zachowywałbym się ostrożnie i starał się uniknąć kolizji. No a na tych egzaminach? Auto wpycha ci się na dzwon? Nie masz obowiązku mu ustępować. Rowerzysta jedzie jak chce? No jak to, masz mu bezwzględnie ustąpić, po co ci prawko jak tego nie rozumiesz? Generalnie
  • Odpowiedz
@catch: to przeczytaj uważnie:
Art. 4. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania

Tutaj wyraźnie może być odmienne zachowanie gdyż tak jak pisałem ta osoba może zrobić coś głupszego bo już robi coś głupiego.
  • Odpowiedz
@Deno: A ty zrozum, że zasada ograniczonego zaufania nie polega na tym, że masz ograniczone zaufanie, tylko masz zaufanie, ale ograniczone :)
Czyli dokładnie:

Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów

Czyli ufasz, że inni będą się stosować do przepisów, ale bierzesz pod uwagę, że tak
  • Odpowiedz