Wpis z mikrobloga

W sumie to nie mam nic do #weganie ani #wegetarianie, każdy sobie ustala dietę jaką chce (ja np. wykluczam z diety cukry, ktoś inny mięso, nie ma sprawy). Ale nurtuje mnie jedna rzecz: dlaczego nade często w parze z weganizmem idą kolczyki w dziwnych miejscach, tunele (to powinno być prawnie zakazane, mam ciarki i odruch wymiotny jak to widzę), włosy w dziwnych kolorach i nie zawsze estetyczne tatuaże? Jaki jest związek pomiędzy bezmięsną dietą a karykaturalnym wyglądem?

#bekazwegetarian #bekazwegan #weganizm #wegetarianizm
  • 20
  • Odpowiedz
ja mam włosy w naturalnym kolorze, nie mam kolczyków, tuneli, tatuaży, a nie jem mięsa od lat. Mój niebieski także. Trochę przesadzasz może.

@jepanseque: postaram się bez wycieczek osobistych:

dlaczego nade często

Pomijając literówkę (miało być nader), chyba jasno z tego wynika, że nie wrzucam wszystkich do jednego worka. Ba, mój różowy też się nie wpisuje w ten schemat, ale ma dokładnie takie same spostrzeżenia, jak ja. Bywamy czasem w
  • Odpowiedz
@sasik520: domyślam się, że to dlatego, że knajpy mają w nazwie „wegetariańska” to pokazuje profil lokalu. Tak jak w cukierni nie dostaniesz makaronu czy kotleta. A jeżeli knajpa jest po prostu restauracją, bądź np restauracją włoską, to raczej zakładamy, że znajdą się tam posiłki mięsne i bezmięsne, gdyż nazwa restauracji nie wskazuje na to jednoznacznie, czy mięso jest tam podawane. Idąc do steakhouse’u nie spodziewałabym się posiłków wege (bo frytki to
  • Odpowiedz
@sasik520: dla ciebie dziwakiem może być ktoś kto ma kolorowe włosy, dla innych dziwakami są mężczyźni z brzuszkiem koło czterdziestki w koszulce ulubionego zespołu rockowego i modnej fryzurze. I ci pierwsi sobie siedzą w galerii sztuki albo wegańskiej knajpie, ci drudzy w pubie. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zresztą mamy 2018 rok, kogo obchodzi zachowanie i wygląd innych
  • Odpowiedz
@Im_from_alaska:

dziwny «odznaczający się czymś osobliwym, niezrozumiałym»

Ciężko uznać czterdziestolatka z brzuchem, jeszcze w dodatku w "modnej" (a więc popularnej!) fryzurze za coś dziwnego.

A kogo obchodzi wygląd i zachowanie innych - intuicyjnie obstawiam, że zdecydowaną większość, do tego stopnia, że jest to temat badań i bardzo popularnych studiów (socjologia, psychologia itp.).

Mógłbyś mi zarzucić, że "kto w 2018 roku czepia się o czyjś wygląd lub zachowanie (o ile nie
  • Odpowiedz
@sasik520: to chyba raczej działa w drugą stronę. Osoby z jakichś skrajnie lewicowych, punkowych, anarchokomunistycznych, antifowych, squatowych grupek wyglądają często w opisany przez Ciebie sposób, a że silna empatia jest w sumie podstawą ich działalności, to odsetek wegan i wegetarian z przyczyn etycznych jest wśród nich znacznie wyższy, niż średnia w społeczeństwie, więc częściej ich spotkasz w wegeknajpce, niż w steakhouse.

Jednak nie działa to raczej w drugą stronę, tzn. po
  • Odpowiedz
jest ogrom ludzi którzy mają kolczyki i kolorowe włosy i jedzą mięso xd większość wege wygląda jak przeciętny Kowalski

@ruszcz: nie zaprzeczam i nigdzie tak nie stwierdziłem. Pisałem tylko o tym, że z moich doświadczeń wynika, że w grupie wege jest więcej osób wyglądających nieszablonowo, niż w losowej innej, niewege, grupie ludzi.
  • Odpowiedz