Aktywne Wpisy
![ZenujacaDoomerka](https://wykop.pl/cdn/c3397992/ZenujacaDoomerka_bm6WQXZ7LG,q60.jpg)
ZenujacaDoomerka +81
Też tak często macie, że pojawiają wam się w głowie samoistnie myśli typu "rozbije głowę o sciane" albo wizualizacje nw wbijania sobie noży w nogi? Czy to tylko ja jestem dziwna
#gownowpis
#gownowpis
![Aokx](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Aokx_Z8YmrnaaC6,q60.jpg)
Aokx +426
![Aokx - #bekazlewactwa](https://wykop.pl/cdn/c3201142/5430d5ca34e98387c7c63a3b69a426e0824a23bd70a0d5aad3d474234d9f3947,w150.png)
Jest to danie bardzo proste i świetnie nadające się jako urozmaicenie grilla z rodziną i znajomymi. Tavuk sis przypomina nieco nasze szaszłyki, na jego smak wpływa jednak całkowicie inny sposób marynowania. Mięso w marynacie powinno leżeć kilka godzin, więc jeśli przygotujecie je niedługo to tavuk sis kebap możecie zjeść nawet dziś po południu / wieczorem.
Tavuk sis to odmiana sis kebabu (kebaby takie robione są na metalowych szpikulcach - sish), którego nazwę determinuje mięso z jakiego jest robiony - tavuk to kurczak. Wbrew mylnej opinii jaka panuje w Polsce kebaby z kurczaka są w Turcji bardzo popularne. Powiedziałbym nawet, że mięso kurczaka w kebabie jest przez Turków częściej wybierane niż przez Polaków, ale wynika to tylko z moich obserwacji i niestety nie mam badań na ten temat ;)
Przy przygotowaniu merytorycznym tego przepisu pomagał mi Bugrahan - kolega, który jest Turkiem. Ten sam z którym konsultowałem przepis na Adana Kebap, który publikowałem około dwóch miesięcy temu.
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i urozmaici waszą kuchnię. Jak co tydzień czekam na zdjęcia waszych kebabów! Afiyet olsun!
Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi pytajcie tutaj, w wiadomości prywatnej lub w komentarzach. Każdemu postaram się pomóc w miarę posiadanej wiedzy i umiejętności.
Osoby, które chcą, aby wołać je do kolejnych przepisów proszę o plusowanie komentarza poniżej.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
_______________________________________________
Wołam zainteresowanych, którzy wyrazili chęć wołania. Jeśli ktoś nie chce być wołany proszę o wiadomość prywatną.
PS Jak chcecie można też obserwować tag #kuchniamg78, gdzie trochę częściej będą pojawiać się jakieś przepisy.
Jakie jest twoje ulubione mięso w kebabie?
@MalcolmInTheMiddle: Nie wiem gdzie Ty żyjesz XD
@Naxster: Po pierwsze jest znacznie droższa i teraz muszą pisać, że to wołowina z dodatkami.
@johnnyblue159: Raczej tak, jeżeli masz piekarnik z opcją grilla, to jak najbardziej ;D Kebab adana robiłem w ten sposób
https://youtu.be/0E853sR6Upg
Komentarz usunięty przez moderatora
Czemu?