Wpis z mikrobloga

@anna-urbanska: Indeks glikemiczny indeksem, ale wydaje mi się, że w sytuacji kiedy dla większości ludzi fundamentalnym problemem jest duża nadwyżka kaloryczna nie jest to zbyt istotne. Ludzie myślą, że ciemne pieczywo czy makaron razowy są istotnie mniej kaloryczne i zamiast zmniejszać porcję pakują w siebie tyle samo (lub więcej) kcal co poprzednio. Potem jest wielki szok, że nie mogą schudnąć mimo, że w ich mniemaniu "zdrowo jedzą". Przykład:

- 142 kcal
@matti05: Tak! Odgrzewanie to mega prosta a cudowna metoda. Dodatkowo jeśli chodzi o obniżanie indeksu glikemicznego to: nie rozgotowujemy, nie robimy papek z niczego, zupy z warzywami w całości są znacznie lepsze niż zupy krem. Świeże warzywa> gotowane (to dość oczywiste). Dodatek węglowodanów złożonych i tłuszczu do potrawy też obniża IG (czyli jeśli owoce to w posiłku z dodatkiem np. ziaren, płatków owsianych) Jeśli mamy ochotę na koktajl to dorzucamy tam
@GaiusBaltar: Oczywiście masz rację, ale produkty pełnoziarniste znacznie ułatwiają wytrwanie w deficycie kalorycznym. Niższy IG to więcej błonnika i też często wyższy Indeks Sytości -> ciężej jest przejeść 300 kcal z ryżu brązowego niż z ryżu białego. Poza tym na dłużej pozostaje się sytym, są mniejsze wahania glukozy (nie ma aż takiej chęci na słodki deser po obiedzie) więc też ogólnie w ciągu dnia mniejsza szansa na przekraczanie zapotrzebowania kalorycznego. Widzę
@anna-urbanska
1.gotowe mieszanki płatków, w sensie musli i granole. Zazwyczaj okrutnie duzo cukru.
2. Bakalie. Te dosladzane (np. Zurawina) i z siarką.
3. Soki owocowe. (Jak i te marchewkowe typu kubuś), warto zwrocic tez uwage na różnice między nektarem a sokiem.
4. Warto zwrocic uwage na barwione pieczywo - duzo ludzi nie zdaje sobie sprawy ze tak naprawdę je zwykly chleb.
5. gotowe sosy do sałatek - duzo ukrytych kalorii, które są
@spokoczajnik: co do ryżu jeszcze - faktycznie odgrzewany ryż jest świetną pożywką dla bakterii (dzięki skrobi opornej która się tam tworzy) i jest to i plus i minus. U osób "wrażliwych" np z SIBO, może powodować faktycznie turbulencje, ale dla innych fakt, że to dobra pożywka dla bakterii jest super wiadomością - wspiera mocno florę jelitową. Poza tym, to ma być oczywiście ryż ugotowany i przetrzymany przez noc, max 1-2 dni,
@anna-urbanska: Tylko chciałem o tym wspomnieć, gdyż sporo razy spotkałem się z przeświadczeniem, że ciemne rzeczy są dużo mniej kaloryczne i mogą zastąpić redukcję porcji (albo nawet pozwolić na zwiększenie porcji). Co do wpływu na sytość - osobiście nie odczuwam różnicy, ale to nic nie warty dowód anegdotyczny.

Jeszcze mogłabyś wspomnieć o obiegowej opinii, że soki są zdrowe, i wszystko co zawiera słodziki to "czyste złooooo!!!111". Choć prawdą jest że zwykła
dowiedziałem się ze szkolenia z dietetykiem po rozpoznaniu cukrzycy,


@matti05: Nie dowiedziales sie najwazniejszego, ogranoczyc weglowodony w cukrzycy typu 1. W cukrzycy typu 2 ograniczyc Ww i T. :)
@NooB1980: od pół roku używam DIY 670G w postaci Loop, więc jestem bardzo na czasie i choć mam bardzo dobrego lekarza, to ja jej przynoszę takie nowinki. Poza tym leczenie dzieci i dorosłych to dwie różne sprawy.
I nie twierdzę, że mam żreć 1000g węgli dziennie, bo to i dla zdrowego człowieka raczej wskazane nie jest, ale LCHF nie jest w CT1 konieczne, bo po to przyjmuję insulinę z zewnątrz,
@matti05: Pewnie masz hemoglobine glikowana na poziomie <6 i sikasz glukoza, wykryli ci glukoze w moczu...

A nie tak jak tu

Compared with baseline, when the hybrid closed-loop mode was enabled, the time in range for glucose increased from 56.2% to 65.0% and HbA1c decreased from 7.9% to 7.5%.

Kazdy dobry diabetolog i dietetyk wie, ze lepiej jest podac mniej insuliny niz wiecej. Kazdy diabetolog wie, ze lepiej miec cukier >100
@NooB1980: zalecenia PTD na glikowaną to 6,5% i mamy jedne z najbardziej restrykcyjnych norm w tej kwestii. W każdym razie łapie się, bo ostatnio miałem 6%, a przed Loop 6,5%.
Są też normy w postaci jednostek insuliny na kg masy ciała i u mnie to jest jakieś 0,3-0,4j./kg, gdzie średnio to jest 0,7 z tego co pamiętam.

Podsumowując, LCHF może pomaga prowadzić cukrzycę, bo obcina czynnik zwiększający glikemię, ale i bez
ale i bez tego da się funkcjonować i dość dobrze żyć z chorobą.


@matti05: Co to za zycie, gdzie sam sie usmierczasz, swoje narzady. A trzustka ledwo ciagnie. Ludzie sa jednak glupi, w zwiazku z tym powinni placic 100% za insuline i maszynki do podawania insuliny. Jak zdrowi ludzie moga sponsorowac kogos kto swiadomie niszczy sobie zdrowie?!! Nikt do disla nie leje benzyny, nikt do benzyniaka nie leje ropy....]:D