Aktywne Wpisy
pastarri +92
Mój sąsiad pali na balkonie, dym wlatuje przez moje otwarte okna do pomieszczeń w moim mieszkaniu. Nie da się zostawić okna otwartego, bo zaraz czuć dym. Non stop siedzi na balkonie i pali - dziennie spokojnie mu schodzi paczka fajek jeśli nie więcej.
Rozmawiałem z sąsiadem - olał mnie, kontaktowałem się z właścicielem - nic z tym nie zrobił, rozmawiałem z administracją - pomimo tego, że w regulaminie jest zapis o zakazie
Rozmawiałem z sąsiadem - olał mnie, kontaktowałem się z właścicielem - nic z tym nie zrobił, rozmawiałem z administracją - pomimo tego, że w regulaminie jest zapis o zakazie

Ibiryd +835
Kilka dni na X i chłop spotkania z posłami urządza. To się nazywa skuteczność - nawet PSL takiej nie ma.
Rozmowa z Panią Kasią umówiona ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#mickpl #nieruchomosci
Rozmowa z Panią Kasią umówiona ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#mickpl #nieruchomosci
źródło: IMG_7160
Pobierz

Od kilku sezonów w ciepłe miesiące zastanawiam się nad kupnem samochodu. Nie potrzebuję go do dojazdów do pracy, ponieważ chodzę tam pieszo, ani raczej też nie do wyjazdów do domu, bo przy 500 km wolę jechać pociągiem i w drodze się przespać lub porobić coś produktywnego.
Chciałoby się jednak czasami pojechać w weekend poza miasto, poczuć tę wolność (nigdy nie miałem auta, więc zawsze byłem zdany na kogoś). Może bym w końcu wyszedł z #tfwnogf , mogąc zaoferować koleżance ciekawsze spędzanie wolnego czasu. W związku z brakiem konieczności posiadania samochodu, ciężko jest mi się przekonać do takiego drogiego zakupu, ponieważ nie lubię lekkomyślnie wydawać pieniędzy, mimo że obecnie udaje mi się odłożyć co miesiąc ok. 2000 zł. Odbiłoby się to np. na trochę wolniejszym odkładaniu na mieszkanie / wkład własny. Ale czy warto tak dziadować? Młodość nie jest wieczna, a auto zapewniłoby więcej miłych wspomnień, np. z weekendowych wypraw czy wakacyjnych wyjazdów w mniej dostępne miejsca.
1. Jak byście postąpili w takim przypadku?
2. Ile Was kosztuje miesięcznie utrzymanie auta? (wszystkie koszty oprócz utraty wartości, tj. paliwo, ubezpieczenie, serwis, myjnie itp.)
3. Jaki samochód polecacie do 8 000 zł (tak aby z porządnym zerowym serwisem zmieścić się w 10 000 zł)? Koniecznie z automatyczną hydrauliczną skrzynią biegów (nie CVT i nie półautomat) i klimatyzacją, raczej benzyna + ewentualne LPG. Myślałem o:
- Skoda Fabia 1
- Daewoo / Chevrolet Kalos
- Daewoo / Chevrolet Lacetti
- Chrysler / Dodge Neon
- Renault Clio
#motoryzacja #samochody #pytanie #oszczedzanie #finanse #finanseosobiste
2. Myjnie to tak 50 miesięcznie będzie, ubezpieczenie 700 na rok, paliwo to z 500 też będzie
Jeśli nie zamierzasz z niego korzystać na codzień to kompletna fanaberia i wyrzucanie kasy w błoto.
A i na samochód za 8000 raczej
@kamild89: No nie wiem, przeciętnej karynie styknie rozbite E36 za 3k XD
Zainwestuj w siebie, w znajomości języków, w zwiększenie zarobków, a samochód weźmiesz nówkę na raty czy leasing a nie będziesz jeździł rzęchem śmierdzielem.
Stary samochód to skarbonka -a to olej, a to cieknie a to trzeba wymienić, a to światła źle działają...
@tomaszk-poz: Jestem od ok. 5 lat współwłaścicielem samochodu, więc mam pewne zniżki na OC.
-A kasę na OC i ew AC uwzględniłeś?
-Za 2k zrobisz dobry przegląd z rozrządem (rozrząd - ważna sprawa)
Co do samochodu - zależy czy ma być praktyczny, czy dawać frajdę z jazdy itp.
-Koszty paliwa - ciężko określić. Zależy ile samochód pali i ile jeździsz. Jeżeli ma być to jazda poza miejska to 10L lpg /100km to będzie tak z zapasem, oczywiście zakładając, że mie kupisz samochodu z bardzo dużym silnikiem,
Wcześniej też dużo podróżowałem pociągiem