Aktywne Wpisy

Adolf_Cartman +15
Cześć
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę

WielkiNos +150
Zgadnijcie kto właśnie wrócił z miesięcznej banicji za rasizm xd

Jak podchodzicie do sprawdzania poprawności konfiguracji? Mam aplikację w Spring Boocie w properties mam różne parametry. Chciałbym sprawdzić przy starcie aplikacji czy są poprawnie ustawione (żeby było wiadomo od razu, a nie dopiero jak userzy zaczną używać i się wysypie). Część nie może być pusta, część musi być większa od 0, część musi być liczbą lub jest opcjonalna itd.
Mogę pisać własne klasy, walidatory (przechowujące Stringa lub Inta), sprawdzanie tego wszystkiego. I to powtórzyć w każdym microserwisie.
Nie ma czegoś gotowego, żeby np. tylko podać wymagania co do propertisów, a resztę załatwi jakaś biblioteka/framework?
application.properties(jako taki check-point / self-test konfiguracji aplikacji)?