Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #spring

Jak podchodzicie do sprawdzania poprawności konfiguracji? Mam aplikację w Spring Boocie w properties mam różne parametry. Chciałbym sprawdzić przy starcie aplikacji czy są poprawnie ustawione (żeby było wiadomo od razu, a nie dopiero jak userzy zaczną używać i się wysypie). Część nie może być pusta, część musi być większa od 0, część musi być liczbą lub jest opcjonalna itd.

Mogę pisać własne klasy, walidatory (przechowujące Stringa lub Inta), sprawdzanie tego wszystkiego. I to powtórzyć w każdym microserwisie.

Nie ma czegoś gotowego, żeby np. tylko podać wymagania co do propertisów, a resztę załatwi jakaś biblioteka/framework?
  • 5
  • Odpowiedz
@mk321: czekaj, ty chcesz sprawdzać przy starcie czy ustawienia są jak należy powpisywane w application.properties (jako taki check-point / self-test konfiguracji aplikacji)?
  • Odpowiedz
@mk321: ja bym razie wpisał całą to ifologię asercji gdzieś albo do maina, albo jeśli wiadomo że kontekst wstanie to w jakiśm @PostConstruct (chociaż tym już chyba nie wywali się aplikacji w elegancki sposób)
  • Odpowiedz