Wpis z mikrobloga

Halko, w sobotę będę robił trasę 1400km.. Jestem prawdopodobnie jedynym kierowcą, jakieś porady, żebym nie zasnął za kierownicą + jakieś uwagi na trasie Polska-Francja?
#trasa #samochod #podroze
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@filip-debski Jak jedziesz z kimś to bez problemu. Jakąś kofeina + cukier w formie np. batoników. Mi się kiedyś przysnęło i obudziłem się na pasie obok (na szczęście autostrada), od tamtej pory jak czuje że jest słabo to przerwa i chociaż godzinka snu. W Holandii w razie co mów że jedziesz nie więcej niż 7h, za przyznanie się do większej będziesz miał mandat i przymusowy odpoczynek.
  • Odpowiedz
@filip-debski: Gdy bardzo chce Ci się spać :
- delikatnie zmień pochylenie fotela
- zdejmij buty, prowadź boso
- zatrzymaj się i stań na głowie /rękach, zmiana ciśnienia w głowie daje niezłego kopa
  • Odpowiedz
@filip-debski: Robiłem tak nie raz. Fajki pomagają :) Mediolan - Łódź 2x na miesiąc, na dodatek przez Alpy w Szwajcarii i Austrii. Lubię wyjeżdżać wieczorem, przemęczysz sie przez noc a rano po wschodzie słońca masz nowego kopa. Nowy dzień, nowe siły. W razie jakiegokolwiek przysypiania BEZWZGLEDNIE zjazd na sen. Mozg odwala akcje, ja sobie wmowilem kiedyś ze zamknę jedno oko i tak bede jechał godzinę a potem drugie, to tak
  • Odpowiedz
@filip-debski: 1400 wg. mnie nie jest do zrobienia na "jeden" raz. Nawet jak będziesz cisnął autostradami cały czas to nie ma co ryzykować dla kilku godzin czasu. Lepiej sobie dać na wstrzymanie i się kimnąć niż spotkać z betonowym przepustem przy 150 km/h... ( _)
  • Odpowiedz
  • 1
@filip-debski Jak będziesz śpiący to zamiast jakichś energetyków kup sobie tabliczkę czekolady, działa bardzo pobudzająco, a jak będziesz miał jakieś omamy czy będziesz usypiał to 30min drzemki też cię pobudzi. Bezpiecznej drogi ().
  • Odpowiedz
@filip-debski: Sprawdzales OPie zasady 'co powinno byc w samochodzie we Francji'? Jechalem w zeszlym roku UK-PL trase i francuskie zasady zwalily mnie z nog. Na ten przyklad 2 autoryzowane przez jakis francuski urzad jednorazowe alkomaty, serio. Do tego KOMPLET zarowek, ja osobiscie kupilem najtansze gowno z zamyslem ze jak ktos sie przysra o to, to zaprosze go do wymiany tego samodzielnie, powodzenia w Lexusie IS220 samemu to zrobic na boku
  • Odpowiedz