#anonimowemirkowyznania Napiszę anonimowo, bo dużo było śmiechu u ludzi ze środowiska, jak powiedziałem, że jestem po studiach humanistycznych i zamierzam zostać programistą. Zostawiłem pracę w urzędzie i od października robiłem po kilka-kilkanaście godzin dziennie (oczywiście z wyjątkami). Język, który wybrałem to C++. Polatałem po randomowych kursach, w wolnych chwilach bawiłem się na Codewars, przeczytałem Opus Magnum Grębosza (dużo opinii, że gorsza od Bjarne, ale Grębosza czyta się jak powieść) i budowałem portfolio. Kilka gier w ASCII potem apki przy użyciu SFML i QT. W każdym razie zaproszono mnie na rozmowę w dużej firmie z branży automotive i po kilku dniach dostałem telefon, że oferują mi stanowisko junior i od sierpnia ruszam do pracy jako korposzczur. Piszę bo zauważyłem, że w Polsce często się wyśmiewa ludzi, którzy nie są po technicznych studiach, a chcą iść w tym kierunku. W każdym razie można i cieszę się jak p------y ( ͡º͜ʖ͡º) #naukaprogramowania #programista15k #pracbaza
w Polsce często się wyśmiewa ludzi, którzy nie są po technicznych studiach, a chcą iść w tym kierunku
@AnonimoweMirkoWyznania: jak ktoś to łapie, to zostanie programistą nawet będąc z zawodu baletnicą. Nieraz się dziwiłem, że ludzie nie walą do IT drzwiami i oknami, kiedy tu wystarczy naprawdę minimalne wyczucie programistycznego myślenia + chęć do nauki żeby się zahaczyć a potem piąć wyżej, jeśli nie jako programista, to w bliskich okolicach,
kiedy tu wystarczy naprawdę minimalne wyczucie programistycznego myślenia + chęć do nauki żeby się zahaczyć a potem piąć wyżej, jeśli nie jako programista, to w bliskich okolicach, też świetnie płatnych
Tutaj bym dyskutował. Bardzo ciężko znaleźć kogoś z tym minimalnym wyczuciem programistycznego myślenia. Nie wiem skąd to powiedzenie, że w IT jest tak super łatwo
@AnonimoweMirkoWyznania: testerzy, projektanci interfejsów, graficy czy też szeroko rozumiani "frontendowcy". Produkt w IT to bywa nie tylko rzeźbienie czysto techniczne. Do części rzeczy można prawie jako laik startować, część jest bardziej humanistyczna i wiąże się z pracą z/na ludziach jak właśnie projektowanie interfejsów i ich testy.
@Juzef: Rynek się już dawno zmienił. Nie wiem czy o tym wiesz. Na testerów manualnych to często 170/180 cefałek na 7 miejsc. Frontend mniej oblegany bo średnio 70/80 na 2-3 miejsca. Szał w Polsce na IT trwa już od 3 lat. Teraz algorytmy na rozmowie na zwykłego frontenda lub php juniora to norma. Ludzi trzeba odsiewać. Rynek mamy jaki mamy. Zawsze będę
@warning_sign: na pewno masz świeższe spojrzenie niż ja. Plus ja nie byłem w korpo prawdziwym wagi ciężkiej. Nie twierdzę, że to eldorado, raczej mam takie doświadczenie, że widziałem osoby z bardzo różnych bajek, które się w IT odnajdywały a weszły niekiedy prawie że na ładne oczy.
@AnonimoweMirkoWyznania: Mam w pracy kumpla co skończył japonistykę, a programuje pewnie lepiej niż ja po studiach informatycznych. Naprawdę zazdroszczę mu zdolności.
Napiszę anonimowo, bo dużo było śmiechu u ludzi ze środowiska, jak powiedziałem, że jestem po studiach humanistycznych i zamierzam zostać programistą. Zostawiłem pracę w urzędzie i od października robiłem po kilka-kilkanaście godzin dziennie (oczywiście z wyjątkami). Język, który wybrałem to C++. Polatałem po randomowych kursach, w wolnych chwilach bawiłem się na Codewars, przeczytałem Opus Magnum Grębosza (dużo opinii, że gorsza od Bjarne, ale Grębosza czyta się jak powieść) i budowałem portfolio. Kilka gier w ASCII potem apki przy użyciu SFML i QT. W każdym razie zaproszono mnie na rozmowę w dużej firmie z branży automotive i po kilku dniach dostałem telefon, że oferują mi stanowisko junior i od sierpnia ruszam do pracy jako korposzczur. Piszę bo zauważyłem, że w Polsce często się wyśmiewa ludzi, którzy nie są po technicznych studiach, a chcą iść w tym kierunku. W każdym razie można i cieszę się jak p------y ( ͡º ͜ʖ͡º)
#naukaprogramowania #programista15k #pracbaza
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Nie siedź w domu w ferie i w wakacje
@AnonimoweMirkoWyznania: trend się powoli odwraca, ja np. wyśmiewam ludzi, którzy w ogóle idą na studia w Polsce.
@AnonimoweMirkoWyznania: jak ktoś to łapie, to zostanie programistą nawet będąc z zawodu baletnicą. Nieraz się dziwiłem, że ludzie nie walą do IT drzwiami i oknami, kiedy tu wystarczy naprawdę minimalne wyczucie programistycznego myślenia + chęć do nauki żeby się zahaczyć a potem piąć wyżej, jeśli nie jako programista, to w bliskich okolicach,
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua}
@Juzef: Już walą.
Tutaj bym dyskutował. Bardzo ciężko znaleźć kogoś z tym minimalnym wyczuciem programistycznego myślenia. Nie wiem skąd to powiedzenie, że w IT jest tak super łatwo
@Juzef: Rynek się już dawno zmienił. Nie wiem czy o tym wiesz. Na testerów manualnych to często 170/180 cefałek na 7 miejsc. Frontend mniej oblegany bo średnio 70/80 na 2-3 miejsca. Szał w Polsce na IT trwa już od 3 lat. Teraz algorytmy na rozmowie na zwykłego frontenda lub php juniora to norma. Ludzi trzeba odsiewać. Rynek mamy jaki mamy. Zawsze będę
Komentarz usunięty przez autora