Wpis z mikrobloga

@wykopowa_ona: No ale przy polsko-katolickiej mentalności mówimy o tradycji i przesądach zakorzenionych w świadomości zbiorowej od dawien dawna, a protestantyzm to zjawisko związane z czymś zupełnie innym, świeższy eksperyment i w większym stopniu świadoma inżynieria, która z wieloma stronami tradycyjnego chrześcijaństwa zerwała świadomie i manifestacyjnie ;)
@wykopowa_ona: A tradycja przyjęta po 966 to dla Ciebie już nie jest dawien dawno względem protestantyzmu? Musi być pogańska? Pytasz teraz z ciekawości, czy starasz się po prostu negować moją hipotezę? :D Bo trochę tak to brzmi.

Nie sądzę, że symbolika odnosząca się do ofiary Chrystusa ma odpowiednik w mitach pogańskich, jak wiele innych. Ta część religii katolickiej jest dosyć specyficzna i taka wręcz nowoczesna myślowo, jak na tamte czasy.
@Call_me_Kaba nie neguje ;) pi prostu myślałam że odwołuje się do jakichś pogańskich wierzeń których symbole przejęło chrześcijaństwo - i katolicy i później protestanci ;) nie mam problemu z katolikami xD i wybacz jeśli tak zabrzmiało