Kurcze Mirki doradźcie czy jest sens uczyć się Vue.js? Widzę, że jest mało ogłoszeń o pracę z tym porównując do innych frameworków, myślicie że trend się zwiększy na to? Nie umiem jeszcze żadnego frameworka do JS, rozważam Vue lub Reacta. Najbardziej chciałabym uczyć się Vue, bo mniej więcej widziałam składnię i mega mi się spodobało. Jednak tak jak pisałam, boję się, że pracy z tym nie znajdę ( ͡°ʖ̯͡°)
@lady_katarina: moim zdaniem to nie ma większego znaczenia, który z miliona frameworków JS znasz na pamięć, jeśli będziesz mieć w CV jakieś sensowne projekty związane z Vue i na rozmowie udowodnisz, że ogarniasz temat, to każda normalna firma uzna, że szybko u nich się nauczysz tego, co oni tam sobie używają w swoich projektach
@lady_katarina: Jest mało ofert z Vue, bo mało ludzi używa u nas Vue, bo jest mało ofert z Vue :) Ot takie błędne koło spowodowane tym, że za Vue stoi jeden nieznany chińczyk*, a za Reactem znany Facebook. Ja Vue lubię i w pracy używam. Swoją drogą wystarczy zapomnieć o porządku (dzielenie na methods, data, computed itd) i masz Reacta :) Wiem, duże uproszczenie, ale naprawdę cenię sobie Vue za
@Razi91: Uważasz że jeśli nauczę się Vue jako pierwszego to łatwo będzie mi zrozumieć później (jakby cos poszlo nie tak z ofertami pracy xD) Reacta? Czy to już jest nauka od początku czegoś kompletnie innego?
@lady_katarina: Nie uczysz się niczego kompletnie nowego. To dalej ten sam język, ewentualnie dialekt języka (Flow, TypeScript, CoffeeScript) który idzie opanować w kilka godzin. Vue powstał z połączenia zalet pierwszego Angulara i Reacta, w każdym z tych frameworków spotkasz bardzo podobne rozwiązania, które często da się przenieść metodą Copy'ego-Pasta z drobnymi zmianami.
Nie czytałem nigdy żadnych kursów Reacta, a parę razy mi się już zdarzyło wprowadzać jakieś zmiany w Reactowych
@lady_katarina: Ucz się Vue, rób ambitne projekty i będzie dobrze. Składnia Reacta jest trochę inna, głównie przez to, że React to w całości JavaScript, więc nawet to co wygląda jak HTML jest tam js-em. Generalnie to dużo koncepcji jest podobnych, więc jeśli będziesz musiała przeskoczyć na Reacta to powinno być łatwiej, a Vue na pewno jest bardziej przystępne na starcie.
@Centurio93: Co nie zmienia faktu, że wygląda jak HTML, a umieszczania tagów w plikach js-owych (tak, jak w reakcie, zwracania ich za pomocą render(), jakie to jest głupie i okropne) i mieszania ich z zaawansowaną logiką biznesową powinno się wystrzegać, bo to zbrodnia nie tylko na kodzie, ale i na oczach dewelopera.
@HAL__9000: React jest biblioteką do widoków. Zajmuje się generowaniem widoków. JSX służy do generowania struktury widoków. W komponentach reactowych jedyna logika jaka powinna się znajdować do logika wyświetlania widoków.
Wyświetlanie widoków != zaawansowana logika biznesowa. Jeśli umieszczasz tę logikę w JSX (czymkolwiek ona w zasadzie jest na frontendzie) to robisz coś nie tak.
@Defekt: Rzeczywiście trochę źle to ująłem. Nadal jednak nie zmienia to faktu, że mieszanie tagów z js-ową "logiką wyświetlania widoków", jak to określiłeś, i zwracanie ich jako czegoś na kształt template za pomocą metody 'render' jest dla mnie nieakceptowalną praktyką (sposobem generowania widoków).
@HAL__9000: Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia (obycia się z tym stylem). Bo tutaj nie ma mieszania, a raczej to zależy od programisty czy rozsądnie jest w statnie rozdzielić warstwy; np. prezentacji od pobierania danych. Poza tym pisanie JSX nie jest obowiązkowe i można zamiast tego używać React.createElement, ale to zdecydowanie mniej wygodne, ale jak widać - to czysty JS, w dodatku bardziej elastyczny niż templatki angularowe czy handlebarsy.
@lady_katarina: też miałem podobny dylemat ale ostatecznie do projektu wybrałem Angulara. Zwłaszcza PrimeNG to fajna biblioteka gotowych komponentów. Na początku próbowałem Reakta ale oprócz JSXa wkurzał mnie Redux i to trzymanie stanu w jakimś obiekcie JSON. W Angularze po prostu "zaczęło iść", najpierw CLI, potem kopiowanie "na małpę" kawałków kodu ze strony PrimeNG, a dopiero później ewentualne doczytywanie dokumentacji. No i Typescript trochę pomaga, ale bez szału.
#naukaprogramowania #programowanie #webdev #frontend #vuejs
https://medium.com/@sweetpalma/gooact-react-in-160-lines-of-javascript-44e0742ad60f
Ja Vue lubię i w pracy używam. Swoją drogą wystarczy zapomnieć o porządku (dzielenie na methods, data, computed itd) i masz Reacta :) Wiem, duże uproszczenie, ale naprawdę cenię sobie Vue za
Nie czytałem nigdy żadnych kursów Reacta, a parę razy mi się już zdarzyło wprowadzać jakieś zmiany w Reactowych
@Razi91: super, dzięki :)
@Razi91: Tak bardzo to. Plus.
@Centurio93: Co nie zmienia faktu, że wygląda jak HTML, a umieszczania tagów w plikach js-owych (tak, jak w reakcie, zwracania ich za pomocą render(), jakie to jest głupie i okropne) i mieszania ich z zaawansowaną logiką biznesową powinno się wystrzegać, bo to zbrodnia nie tylko na kodzie, ale i na oczach dewelopera.
Wyświetlanie widoków != zaawansowana logika biznesowa. Jeśli umieszczasz tę logikę w JSX (czymkolwiek ona w zasadzie jest na frontendzie) to robisz coś nie tak.
Poza tym pisanie JSX nie jest obowiązkowe i można zamiast tego używać React.createElement, ale to zdecydowanie mniej wygodne, ale jak widać - to czysty JS, w dodatku bardziej elastyczny niż templatki angularowe czy handlebarsy.