Wpis z mikrobloga

W internecie jest 300 tysięcy przepisów dotyczących wysmażenia i rodzajów steków, a nie znalazłem nic konkretnego jak poprawnie przeprowadzić proces dojrzewania świeżego kawałka wołowiny.
Co wstępnie wiem to do lodówki około 3 stopnie i ma leżeć.
I teraz pytania:
1. Ma leżeć w misce itp przykryty, czy podwiesic w gazie i miska pod na płyny?
2. Co jakiś czas trzeba przewracać. Myć za każdym razem? Wycierać?
3. Mam go obsypać sola czy taki umyty osuszony tylko?
4. Ile ma leżeć, wiem że może długo ale taki żeby był juz w miare kruchy i smaczny? 3 dni stykną?
5. Na co uważać?
#steki #wolowina #gotujzwykopem #gotowanie
  • 6
@hatihati: Polecam zainteresować się metodą reverse sear, do której potrzebny jest termometr - grubszy stek wkładasz na kratkę w piekarniku rozgrzanym do ok. 100 stopni i "pieczesz" aż osiągnie w środku pożądaną temperaturę (u mnie 55-60 stopni). Potem wrzucasz na rozgrzaną patelnię na 30 sekund z obu stron i gotowe. Coś, jak sous vide, tylko że lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)