Wpis z mikrobloga

#python #raspberrypi #programowanie #programista15zl

Odkurzyłem mojego starego raspberrypi3 i chcę go użyć do nauki programowania w python od bardzo podstaw. Znalazłem kurs dla początkujących na wikibooks i prostota języka i jego składni są zachęcające, ale ponieważ nie mam w planach zostać profesjonalnym programistą i zamierzam wykorzystać go tylko dla własnych potrzeb, więc nie mam motywacji żeby się uczyć pythona od deski do deski. Dużo lepiej sprawdziło by się u mnie nauczanie tych elementów których potrzebuje pod konkretne zadanie (nawet jeśli nie jest ono z tych najprostszych. Ważne, żeby nie było za długie).

Dlatego mam prośbę o podsunięcie mi pomysłów co mógł bym zrobić z moim raspberry co wymagało by użycia pythona, jednocześnie nie było by bardzo skomplikowane albo wymagało pisania długiego kodu (w moim przypadku lepiej się sprawdza jako motywator do dalszej nauki duża ilość małych celów niż jeden duży na którego osiągnięcie trzeba długo czekać).

Widziałem na amazonie tanie zestawy różnych czujników itp. więc jeśli macie pomysł jak wykorzystać je w ciekawy sposób (to znaczy taki, który faktycznie do czegoś mi się przyda, żeby stanowił cel motywujący do dalszej nauki) to chętnie sprawdzę.

Obecnie nie mam żadnych akcesoriów do raspberry więc pomyślałem o użyciu pythona do automatyzowania działań (coś w stylu taskera który wykonywał by te działania które wykonuję zawsze tak samo ) ale wszystkie instrukcje jakie znalazłem dotyczą API windowsa a nie linuksa.
Linuks pozwala kierować myszką i klawiaturą? Ale bez roota, bo moja wiedza z zakresu bezpieczeństwa jest zerowa i chcę używać tylko konta bez uprawnień.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Spojler22: Ogarnięcie podstaw pythona to jest jeden wieczór. Potem uczysz się już tylko modułów.

A wracając do reszty pytań to wtf? Mamy ci pisać co masz zrobić z własną raspberrką? Jeśli teraz nie masz ambicji ani nie jesteś kreatywny to raczej nikt ci tutaj nie podsunie satysfakcjonującego pomysłu bo podejrzewam, że każdy pomysł będzie nieciekawy. Masz pierdyliard projektów w necie opartych o rpi a nadal nic nie wybrałeś. Masz w księgarniach
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Ale mi pojechałeś ()
Raspberrego odpaliłem dziś w nocy i tej samej nocy ciąg wydarzeń sprawił, że podjąłem decyzję o sprawdzeniu się w pythonie.
Jestem piwniczakiem w wykopu więc to chyba normalne że z ambicjami u mnie kiepsko, ale może to jest ten dzień który odmieni moje życie i stanę się #programista15zl ;)
Zapytałem tu o propozycje ponieważ liczę, że ktoś już podobne projekty sobie
  • Odpowiedz
@Kryspin013: raczej zdecyduje się na zestaw akcesoriów z amazona. Np:
http://amzn.eu/hbVoct2
Właśnie wyświetlacz niewiele mi da, bo nie będzie chciało mi się zaglądać na niego. Myślałem o taskerze bo dzięki niemu mógł bym w przyszłości zrobić program który pobierał by informacje z sensorów, kamerki i po spełnieniu okreslonych warunków wysyłał mi wiadomośc na watsappa przez stronę internetową (tasker otworzył by strone watsapa i wkleił tam tekst stworzony z danych z
  • Odpowiedz
@Spojler22: Na amazonie jest mnóstwo zestawów na arduino, ale mi bardziej zalezy na nauce pythona, bo jeśli kiedyś rzucę w kąt raspberkę, to pythona wciąż mogę sobie wykorzystać na windowsie.
  • Odpowiedz
raczej zdecyduje się na zestaw akcesoriów z amazona. Np:

http://amzn.eu/hbVoct2

@Spojler22: No i widzisz -niepotrzebnie się produkowałem xD Dałem ci prosty projekt, wykorzystujący trochę elektronikę i mogący cię nauczyć dużo o pythonie i rpi ale jednak nie pasuje dokładnie do tego co ty konkretnie chcesz zrobić... Ehh... I po co ja to pisałem skoro wiedziałem, że tak będzie. Z każdym opisanym projektem przez każdego byłoby dokładnie tak samo xD

Te rzeczy z
  • Odpowiedz
@Kryspin013: to dopiero pierwsza doba wiec wciaz etap burzy mózgó(w) :P

Nie uważam że produkowales sie niepotrzebnie bo to że teraz nie widze zastosowania wyswietlacza to nie znaczy ze za chwile nie przyjdzie mi do glowy pomysl do ktorego wyswietlacz bedzie pasował idealnie.

Zestaw z amazona wybralem ze wzgledu na łatwość dostepu. Dziś zamawiam, jutro budzi mnie kurier z paczką :P
Ty mi zwrociles uwage na to jakie ma wady, wiec kolejny
  • Odpowiedz